Placuszki z dyni-propozycja na ciepłe śniadanie i nie tylko
Dynia nie dość, że ładna to jeszcze dobra! Zazwyczaj przygotowywałam z niej zupę krem.
Tym razem propozycja na śniadanie lub ciepłą kolację. Placuszki z dyni są
smaczne i puszyste. W towarzystwie dżemu lub owoców podbiją każde podniebienie.
Mój synek bardzo lubi wszelakie placuszki, racuchy i naleśniki. Placuszki
dyniowe znalazły więc też u niego uznanie. Przygotowuje je zazwyczaj w formie
ciepłego śniadania. Nawet zimne smakują bardzo dobrze. A teraz zapraszam po przepis na placki z dyni.
Zanim placuszki...puree z dyni
Przed przystąpieniem do wykonania placuszków musimy przygotować
puree z dyni. Umytą i pokrojoną na cząstki dynię piekę w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180
stopni. Wbijam widelec lub wykałaczkę i sprawdzam czy dynia jest miękka. Gdy
ostygnie, ściągam skórkę i blenduję na gładkie puree.
Placki z dyni- przepis
Składniki:
200 gram puree z dyni,
2 jajka,
2 łyżki roztopionego masła,
ok. 200 gram mąki
2 łyżki cukru ( można zastąpić garścią suszonych daktyli lub łyżką miodu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
*3-4 łyżki jogurtu naturalnego, gdy puree nie jest rzadkie,
*3-4 łyżki jogurtu naturalnego, gdy puree nie jest rzadkie,
Przygotowanie:
Mieszamy w misce puree z dyni, jajka, roztopione masło i
cukier. Mąkę przesiewamy i łączymy z
proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy ją do masy dyniowej i
wszystko delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Gdy ciasto na placuszki jest bardzo gęste dodaje jogurt naturalny.
Smażymy placuszki na patelni- ja używam tej do naleśników i
smażę bez użycia tłuszczu. Nakładamy po łyżce ciasta i formujemy placuszki.
Podczas smażenia troszkę urosną więc należy robić odstępy między nimi na
patelni.
Smażą się bardzo szybko- najlepiej na średnim ogniu. Z podanych proporcji powstanie ok 12 sztuk. Placuszki jemy z dżemem, owocami i bitą śmietaną. Nawet z samym cukrem pudrem są smaczne.
Smacznego!
Przepis wypróbowany i wychodzą przepyszne! Na pewno zagoszczą na stałe w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńDynia świetnie nadaje się do wszelkich placuszków i wypieków :D
OdpowiedzUsuńO tak! Jest składnikiem idealnym:)
UsuńPlacków z dyni na słodko jeszcze nie jadłam. Świetny pomysł na przemycenie dyni dzieciom.
OdpowiedzUsuńMój synek je uwielbia. W placuszkach nie czuć dyni tak naprawdę ale to jej zawdzięczają one swoją puszystość:)
UsuńSezonowość zawsze w cenie
OdpowiedzUsuńDokładnie- warto wybierać produkty sezonowe i cieszyć się ich najlepszym smakiem i jakością:)
UsuńPlacki z dyni to jednyna z możliwości, żeby mojemu synowi przemycić dynię w jego menu :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że skusiłby się też na muffinki dyniowe:0
UsuńTeż bardzo lubię i rzadko, bo rzadko, ale robimy.
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam i zawsze mam zapas puree w zamrażalniku:)
Usuń