Rolada szpinakowa z łososiem
Roladka szpinakowa to kolejna propozycja na przystawkę po carpaccio z buraków. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Idealna na przyjęcie gości.
Ładnie się prezentuje i dobrze smakuje.
Bardzo lubimy potrawy ze szpinakiem, nawet mój dwuletni synek zajada się nim z apetytem.
Co do roladki szpinakowej to nosiłam się z zamiarem jej wykonania już od jakiegoś czasu. Jest to bardzo popularna przystawka na różnych organizowanych imprezach: weselach, chrztach itp. W końcu nadszedł "ten" czas i sama mogłam ją wykonać.
Co do nadzienia -kremowy serek to podstawa- u nas kozi z racji alergii. Jako nadzienie użyłam gotowane buraki i tak powstała wersja wegetariańska tego dania. Ale można tu poeksperymentować i zrobić nadzienie zgodne ze swoimi smakami- łosoś, suszone pomidory lub dobra szynka i też będzie pysznie.
Zachęcam do spróbowania!
Przepis na roladę ze szpinakiem
Składniki:
- opakowanie szpinaku mrożonego,
- 3 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 gram serka śmietankowego,
- 2-3 gotowane buraki,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szpinak smażymy na rozgrzanej oliwie, aż do momentu odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku.
Gdy szpinak ostygnie przygotowujemy masę na roladę. Ubijamy na sztywno 3 białka z dodatkiem szczypty soli. Żółtka łączymy ze szpinakiem. Dodajemy pianę i całość delikatnie mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe ciasto wyjmujemy z foremki i jeszcze ciepłe smarujemy serkiem a następnie wykładamy pokrojone na paski buraki. Roladę zwijamy ciasno i owijamy ściereczką. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Gotową roladę kroimy w plastry. Smacznego!
Moja Ciocia robi takie pyszności - Uwielbiam to połączenie ! Polecam, więc z czystym sumieniem :D
OdpowiedzUsuńJa też:)
Usuńnie jestem fanką łososia, ale suszone pomidory i szpinak <3 mniam!
OdpowiedzUsuńTo wystarczy zamienić łososia na coś innego np szynkę parmeńską:)
UsuńWygląda apetycznie. Zrezygnuję z suszonych pomidorów, ale to już moje osobiste preferencje.
OdpowiedzUsuńZ samym łososiem też będzie pysznie:)
UsuńJako dziecko nie cierpiałam szpinaku, a teraz go uwielbiam.
OdpowiedzUsuńŁososia też lubię,ale musi być wyłącznie z Alaski.
Przepis wypróbuję, bo lubię takie połączenie smaków, a rolada wygląda pysznie.
Pozdrawiam-)
Irena
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu-z łososiem z Alaski to będzie przebój:)
UsuńRolada ze szpinakiem pojawia się na praktycznie każdym naszym świątecznym stole. Czy to Boże Narodzienie, czy Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńA można sobie zrobić święta nawet w tygodniu i przygotować taką roladę na kolację:)
Usuń