Ciasteczka z masłem orzechowym


ciasteczka bez glutenu


Ciasteczka z masłem orzechowym


Kolejna słodka ale zdrowa propozycja. Tym razem ciasteczka z domowym masłem orzechowym. Alternatywa do znanych już ciasteczek owsianych. To idealna przekąska lub drugie śniadanie. W moim przepisie używam mąki bezglutenowej i dobrych składników. Od kiedy jestem mamą bacznie czytam etykiety i zwracam większą uwagę na jakość kupowanych przeze mnie produktów. Jeżeli olej kokosowy to nierafinowany i tłoczony na zimno. Mąka bio lub samodzielnie wykonana w domu- powstała po zmieleniu kaszy lub płatków. Przyznam, że przygotowanie wszystkich składników jest czasochłonne ale zdrowie mojej rodziny jest dla mnie najważniejsze. Poza tym jeżeli coś wejdzie nam w nawyk to nie odczuwamy tego jako obowiązek - jest to treść naszego dnia, którą wykonujemy  już automatycznie. Oczywiście na rynku dostępne są dobre i zdrowe produkty ale znalezienie ich w gąszczu innych to czasami nie lada wyzwanie. Więc nie traćmy czasu i do dzieła!


Jak przygotować ciasteczka z masłem orzechowym?


Składniki ( na ok. 12 ciastek):


- 150 gram masła orzechowego*,
- 150 gram mąki jaglanej,
- ok. 80 gram orzechów włoskich,
- kilka kawałków dobrej czarnej czekolady,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka nasion chia,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 1 jajko,
- pół szklanki mleka roślinnego lub wody,

Można dodać 2-3 łyżki cukru trzcinowego jeżeli lubicie słodsze ciasteczka- ja ten krok pomijam. Ale tak sobie myślę,że alternatywą mogłyby tu być suszone daktyle.

Przygotowanie:


Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Formujemy kuleczki wielkości moreli, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy dłonią. Pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni a następnie 10 minut w temperaturze 150 stopni. Ciasteczka będą brązowe i chrupiące. Ja przechowuję je zamknięte w szklanym słoiku nawet do tygodnia czasu- chyba,że domownicy nie wytrzymają to czas ten ulega drastycznemu skróceniu. Zazwyczaj jednak piekę zapas ciasteczek na cały tydzień by każdy codziennie miał pyszne ciacho na drugie śniadanie.


Jak przygotować masło orzechowe z orzechów ziemnych?


Szklankę orzechów ziemnych mielę na proszek. Dodaję pół szklanki mleka roślinnego , łyżkę kakao lub karobu oraz dwie łyżki masła. Z podanych składników uzyskacie ok. 300 gram pysznego masła orzechowego. Część wykorzystacie do ciastek a reszta będzie pysznym dodatkiem do słodkich śniadań.

ciasteczka orzechowe


Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Czym można zastąpić mąkę jaglaną? Jakoś mi ten smak jaglanki nie podchodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm w połączeniu z pozostałymi składnikami nie dominuje smak jaglanki:) Ale myślę, że z powodzeniem można użyć maki orkiszowej ( glutenowa) czy owsianej ( bezglutenowa):)

      Usuń
    2. Wypróbuję sobie z innym rodzajem mąki. Bo jaglana także mi nie podchodzi. I przepis nie jest jakiś skomplikowany! Dzięki ❤

      Usuń
  2. Brzmią fantastycznie! Ale chyba zamieniłabym jaglankę na coś innego, bo jej smaku po prostu nie lubię. ;) Dzięki za przepis!Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jeszcze nie kosztowałam kaszy jaglanej. Ciasteczka wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana jest pyszna.wykorzystuję ją do robienia gofrów, zapiekanek i ciast. Mielę na mąkę i znów mam kilka alternatyw użycia. Spróbuj koniecznie!

      Usuń
  4. Takie proste a jakie pyszne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis. Czy coś można dać zamiast masła orzechowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Hmm co zamiast masła ...może pasta kokosowa lub daktylowa. Coś o podobnej konsystencji powinno być dobrym zamiennikiem. Powodzenia w eksperymentowaniu:)

      Usuń
  6. Uwielbiam kaszę jaglaną.
    Ciasteczka wspaniałe i pomysł super!
    Kradnę!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  7. Samego masła orzechowego nie lubię, ale w ciasteczkach zjadam bez mrugnięcia okiem:)

    OdpowiedzUsuń