Karkówka z piekarnika
Mięsożercy są w domu więc mięso musi być! Przewija się ono u nas w różnej formie i postaci ale tak naprawdę to co proste jest najlepsze. Szybka marynata i pieczenie w piekarniku pozwala uzyskać pyszne aromatyczne mięso idealne zarówno na ciepło z sosem jak i na zimno stanowiąc domową wędlinę.
Przepis na karkówkę z piekarnika
Składniki:
- 0,5 kg karkówki z dobrego źródła,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 3 łyżki majeranku,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka soli,
Przygotowanie:
Mięso myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z majerankiem i solą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na czas oczekiwania, aż piekarnik się nagrzeje. Dodanie do przypraw odrobiny oleju ułatwi nacieranie mięsa.
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy szklanką wody i 3 łyżkami oleju. Pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni (góra-dół).
Po upieczeniu karkówkę wyjmujemy z piekarnika, by mięso odpoczęło. Gdy ostygnie może stanowić wyśmienitą domową wędlina.
Alternatywą jest podanie jej na obiad. W takim wypadku do powstałego po jej upieczeniu sosu dodajemy 100 ml śmietany 30% i gotujemy kilka minut. Sos można zagęścić łyżką mąki.
Jako naczelny mięsożerca, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńI to mi się podoba!:)
UsuńOsobiście bardzo lubię karkówkę i robię z niej, co tylko mogę.
OdpowiedzUsuńNie jest sucha i tego mięsa zepsuć się nie da. Na zimno też lubię.
Bardzo smaczny i ciekawy przepis. Ja jeszcze często dodaję chili, bo lubię pikantne dania.
Irena - Hooltaye w podróży
To mamy podobne smaki. Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńLubię karkówkę z grilla ;)
OdpowiedzUsuńA ja wolę pieczoną. Jest mniej tłusta i bardziej miękka. Ale fakt smak karkówki jest super:)
Usuńmniam! chyba juz mam pomysł na sobotni obiadek! <3 mniam mniam mniam!
OdpowiedzUsuńSuper! Smacznego:)
UsuńCiekawie wygląda;)
OdpowiedzUsuńTakie domowe mięsko smakuje wyjątkowo. Pieczoną na kanapki bardzo często robię
OdpowiedzUsuńJa za karkówką nie przepadam ;)
OdpowiedzUsuńMy akurat mięsa nie jemy ale nasz tato byłby nią zachwycony ;)
OdpowiedzUsuń