Strony

wtorek, 23 kwietnia 2019

Koktajl bananowo-truskawkowy

koktajl bez laktozy




Koktajl bananowo-truskawkowy na  mleku roślinnym



Koktajl bananowo-malinowy to kolejna propozycja po koktajlu bananowo-ananasowo-szpinakowym. Bawimy się kolorami było zielono teraz pora na coś różowego- żeby nie było nudno trzeba urozmaicać to co podajemy, zwłaszcza dzieciom. 

U nas w domu koktajl to obowiązkowy punkt większości drugich śniadań. Zazwyczaj w towarzystwie ciasteczka lub tak jak na zdjęciu mieszanki suszonych owoców i orzechów. 

Tym razem proponuję koktajl owocowy z mlekiem owsianym, do którego wykorzystałam ostatnią już porcję mrożonych truskawek- mogą być też maliny, które zebrałam latem. 


Przepis na koktajl z truskawkami



Składniki ( na ok. 4 porcje):

- 2 szklanki mleka owsianego*,
- 2 dojrzałe banany,
- spora garść mrożonych truskawek lub malin,
- łyżka oleju kokosowego na zdrowie:)


Przygotowanie:

Banany myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki oraz wrzucamy do naczynia, w którym powstanie koktajl. 

Dodajemy maliny/ truskawki, dolewamy mleko i miksujemy na dużych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Na końcu koktajl wzbogacamy olejem kokosowym i całość dokładnie mieszamy. Koktajl owocowy gotowy. Smacznego!


Jak przygotować mleko owsiane?


Szklankę płatków owsianych bio zalewam czterema szklankami wody. Po 1-2 godzinach miksuję na najwyższych obrotach około 20 sekund. Ponieważ mleko owsiane jest mdłe w smaku podczas miksowania dodaję trochę syropu daktylowego (1-2 łyżeczki). Tak powstałe mleko odcedzam przez sitko, przelewam do szklanej butelki, zamykam i przechowuję w lodówce maksymalnie 3 dni. 


mleko owsiane




8 komentarzy:

  1. Pyszny, zdrowy a zarazem sycacy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) Muszę koniecznie zrobić mojemu synowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak Twój syn ale mój przepada za koktajlami:)

      Usuń
  3. Świetny przepis, wszystkie składniki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, ale raczej na cieplejsze dni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację...koktajle częściej serwuję latem ale jako dodatek do placuszków czy racuchów pojawia się w mojej kuchni o każdej porze roku. Pozdrawiam:)

      Usuń