Koktajl bananowo-jagodowy
maja 27, 2019
9
gotowanie
,
koktajl bananowo jagodowy
,
koktajl bez laktozy
,
koktajl owocowy
,
koktajle odchudzające
,
koktajle owocowe
,
kuchnia mamy
,
mleko migdałowe
,
mleko roślinne
,
przepisy na koktajle
Koktajl bananowo -jagodowy na bazie mleka migdałowego
W kuchni zabawa kolorami jest bardzo ważna a nawet wskazana w przypadku dzieci. Mój synek uwielbia wszelakie koktajle owocowe i warzywne i codziennie się o nie domaga:) Prawda jest taka, że to co kolorowe przyciąga wzrok i zachęca do spróbowania. Koktajl to zdrowa i szybka porcja witamin. Był już zielony koktajl i różowy a teraz pora na fioletowy. Mój kolejny koktajl jest na bazie mleka migdałowego ale równie dobrze możecie użyć innego smaku mleka roślinnego.
Przepis na koktajl bananowo -jagodowy
Składniki ( na ok. 4 porcje):
- 2 szklanki mleka migdałowego*,
- 2 dojrzałe banany,
- spora garść mrożonych jagód np. borówek,
Przygotowanie:
Banany myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do naczynia, w którym powstanie koktajl.
Dodajemy jagody, dolewamy mleko migdałowe i miksujemy na dużych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeżeli chcecie zrobić słodszą wersję to podczas miksowania można dodać łyżkę miodu lub kilka suszonych daktyli. Koktajl owocowy gotowy. Smacznego!
Jak przygotować mleko migdałowe?
Szklankę migdałów ze skórką zalewam wodą i zostawiam tak na całą noc.
Następnego dnia zdejmuję skórkę z migdałów, odbywa się to bardzo prosto i szybko, wystarczy ścisnąć migdała między dwoma palcami a skórka sama schodzi.
Obrane migdały przekładam do naczynia miksującego, zalewam 4 szklankami wody i miksuję na najwyższych obrotach około 20 sekund.
Powstałe mleko przecedzam przez sitko, wlewam do szklanej butelki, zamykam i przechowuję w lodówce przez max. 3 dni.
Zamienię tylko mleko migdałowe na zwykłe krowie i bedzie super! A jagody uwielbiam.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można podmieniać i tworzyć swoje kompozycje. Jeszcze jedna alternatywą jest woda i wtedy uzyskamy pyszne i zdrowe smoothie:)
UsuńSuper! ja z bananów robię najprostsze na świecie musli: banan, płatki owsiane i kakao zwykłe - pycha! :)
OdpowiedzUsuńBanan to świetna baza do wielu pysznych potraw:)
UsuńBardzo lubię wszelkie koktajle.
OdpowiedzUsuńJednak nie lubię i nie pijam mleka.
Taki bananowo-jagodowy koktajl będzie smakowac gościom.
Pozdrawiam-)
Irena
My też eliminujemy mleko z naszej diety dlatego zamieniałam je na roślinne a równie dobrze sprawdzi się woda:)
Usuńświetny miks, ja ostatnio robiłam podobne ale z malinami i jeżynami.
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja też smaczna- najważniejsze by owoce były z dobrego źródła:)
UsuńTaki koktajl na pewno jest przepyszny i chętnie go skosztuję.
OdpowiedzUsuń