Tort Raffaello- coś dla fanów kokosa i migdałów
Kokos i migdały to dla mnie połączenie idealne. A jak się okazało nie tylko dla mnie:) Biały, lekki, pyszny to przymiotniki, które bardzo dobrze opisują prezentowany w tym poście tort. Tort Raffaello jest piękny i elegancki, dlatego wybrałam go na naszą rocznicę ślubu. Puszysty biszkopt został przełożony kokosową masą z dodatkiem białej czekolady. Dla kontrastu smaków i kolorów w torcie jest także owocowa warstwa o smaku truskawkowym. Już cieknie mi ślinka. Zapraszam do pieczenia. Dla takiego deseru warto odstawić dietę na bok :)
Jak przygotować tort Raffaello?
Składniki jak i przepis podzielę na biszkopt, masę do tortu, warstwę owocową i złożenie tortu. W przepisie użyłam tortownicy o średnicy 25 cm.
Biszkopt
Składniki:
8 jajek ,
150 gram mąki pszennej,
60 gram mąki ziemniaczanej,
180 gram cukru,
szczypta soli,
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy przez sitko i mieszamy ze sobą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno na najwyższych obrotach. Dodajemy po łyżce cukru i ubijamy jeszcze około 2 minuty. Do sztywnej i błyszczącej piany dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy na nieco mniejszych obrotach. Po około minucie dodajemy mąkę i miksujemy delikatnie na najmniejszych obrotach. Ciasto na biszkopt przelewamy na tortownicę, wyrównujemy łyżką i pieczemy około 40 minut. Biszkopt jest gotowy gdy wbita w niego wykałaczka jest sucha. Żeby mieć pewność, że pięknie wyrośnięte ciasto nam nie opadnie wyciągamy gorące z piekarnika i upuszczamy je z wysokości ok. 60 cm. Można coś podłożyć na podłogę, w celu uniknięcia hałasu i uszkodzeń. Gdy biszkopt wystygnie trzeba wyciągnąć go z formy i przekroić na 3 blaty. Można do tego użyć długiego i ostrego noża lub mocno naprężonej nici. Do drugiej metody cięcia przyda się pomoc drugiej osoby.
Masa kokosowa
Składniki:
750 gram zimnego mascarpone,
400 ml mleka kokosowego,
200 gram dobrej jakości białej czekolady,
80 gram wiórków kokosowych,
6 łyżek cukru pudru,
Przygotowanie:
Do gotującego się mleka kokosowego dodajemy wiórki kokosowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko (około 20 minut). Pamiętajcie o częstym mieszaniu ,żeby się nie przypaliło. Po ściągnięciu z ognia dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę i całość mieszamy, aż do momentu połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mascarpone miksujemy z cukrem, dodajemy zimną masę kokosową i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. Masa do tortu gotowa.
Warstwa owocowa
Składniki:
około 20 truskawek ( mogą być mrożone),
4 łyżki dżemu truskawkowego,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki zimnej wody,
Przygotowanie:
Truskawki wraz z dżemem blendujemy, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dodajemy do truskawek. Całość mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Złożenie tortu
Wszystkie trzy blaty tortu nasączyć herbatą ( około 1/4 szklanki na całość). Masę kokosową podzielić na trzy części a warstwę owocową na dwie części. Złożyć tort w następującej kolejności: biszkopt+ warstwa owocowa+ masa kokosowa. Złożony tort smarujemy pozostałą masą kokosową z wierzchu i po bokach. Boki obsypujemy płatkami migdałowymi. Na wierzchu wykonujemy dekorację tortu wedle uznania. Ja zrobiłam wzorek na brzegach i ozdobiłam tort czekoladkami Raffaello. Każda z nich wyznaczała porcję tortu. To taki miły gratis do pysznej reszty. Tort należy przechowywać w lodówce. Będzie dobry do spożycia i krojenia po okołu 3 godzinach.
Smacznego!
Robiłam i wyszedł super! Smaczny i ładny :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tort się udał;)
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie już samym tytułem ! Kocham Wszystko co kokosowe :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Na pewno kiedyś wypróbujemy przepis.
OdpowiedzUsuńZachęcam bo jest pyszny!:)
UsuńOhej, musze sprobowac, moze sie uda;) izis98
OdpowiedzUsuńNa pewno:)
UsuńWygląd pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny. A tort rzeczywiście jest pyszny:)
UsuńWygląda przepysznie :) nigdy nie udaje mi się tak ładnie oDobic masą tortów, zawsze mi spływa z boków :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. A masz musi być dobrze schłodzona ...a ozdabianie to chyba najtrudniejszy element przy wykonaniu tortu:)
Usuń