Muffinki dyniowe - smaczne i zdrowe
Gdy zaczyna się lato z niecierpliwością czekamy na dynię. Najlepiej taaaką dużą jak to mówi mój synek, żebyśmy mogli zrobić z niej różne pyszne rzeczy. A możliwości jest bardzo dużo ! I dobrze, bo gotując dla dziecka musi być różnorodnie, zdrowo i smacznie.
Uwielbiamy placuszki z dyni i jemy je zazwyczaj na śniadanie a gdy chcę przemycić dynię do innego posiłku to piekę dyniowe muffinki, które idealnie sprawdzą się jako deser. Podstawą tutaj jest pieczona dynia. To dzięki niej muffinki wychodzą delikatne i mięciutkie- po prostu rozpływają się w ustach. A dodatek przypraw nadaje im aromatyczny smak.
Muffinki idealnie sprawdzą się także jako przekąska w podróży lub na rodzinnym pikniku.
Przepis na muffinki dyniowe
Zanim przystąpicie do robienia babeczek z dyni musicie przygotować główny składnik, czyli pieczoną dynię. Zróbcie to tak samo jak w przypadku placuszków z dyni. Co do reszty składników ja użyłam mąki orkiszowej, oleju kokosowego i świadomie wyeliminowałam z przepisu cukier. Ale nie obawiajcie się będzie słodko ale zdrowo. Cukier można tu zastąpić miodem lub suszonymi daktylami. Z podanych składników upiekłam ok. 15 muffinek. Także do dzieła!:)
Składniki:
- 300 gram mąki,
- 300 gram puree z dyni ( to tak mniej więcej połowa dużej lub jedna mała dynia)
- 150 gram płynnego oleju kokosowego,
- 2 jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki miodu i garść suszonych daktyli,
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- szczypta kardamonu,
- szczypta soli,
Przygotowanie:
Na samym początku trzeba przygotować puree z dyni- dokładnie tak jak to było w przepisie na placuszki z dyni.
Przepis na muffinki jest bardzo prosty w jednej misce łączymy wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy zimne puree z dyni, jajka, olej kokosowy i miód. Mieszamy mokre składniki ze sobą a następnie dodajemy je do suchych składników. Całość delikatnie mieszamy. Teraz można dodać pokrojone na małe kawałeczki suszone daktyle. Jeszcze raz całość delikatnie mieszamy i ciasto na muffinki gotowe. Przekładamy je do foremek- zapełniając je w 3/4.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Bardzo fajnie, że napisałaś o cynamonie cejlońskim! Moim zdaniem jest dużo smaczniejszy niż kasja ;) Jeszcze tylko muszę sobie znaleźć zamiennik dla oleju kokosowego, bo go nie używam już od dawna i chyba nie zamierzam do niego wracać :)
OdpowiedzUsuńMyślę że olej kokosowy możesz zastąpić innym olejem! Pozdrawiam ;)
UsuńDynia chyba jest wszechstronna , wszystko można zniej zrobić :-)
OdpowiedzUsuńTak, dynia to bardzo wdzięczne i ładne warzywo:)
UsuńUwielbiamy wypieki z dyni :D Są fajnie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńDokładnie - dynia jest super dodatkiem:)
UsuńDynia to fajne warzywo, o muffinach nie słyszałam, ale spróbuję :D Narazie u nas na topie jest cukinia :)
OdpowiedzUsuńCo do muffinek to spróbuj koniecznie a jeżeli chodzi o cukinię to niedługo zamieszczę przepis na ciasto z cukini.
UsuńFajny przepis i jak najbardziej na czasie, bo teraz mamy sezon na dynię
OdpowiedzUsuń