Strony

poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Kruszonka z owocami




owoce z kruszonką



Owoce pod kruszonką



Letni deser, bardzo łatwy w przygotowaniu. Pyszny i sycący. Deser w 5 minut nie licząc czasu pieczenia. Połączenie truskawek i rabarbaru z chrupiącą kruszonką na długo zapadnie Wam w pamięci- a Waszym małym pociechom zwłaszcza. Można podać go z bitą śmietaną lub lodami. Nam smakuje bez żadnych dodatków , no może tylko z dobrą kawą lub koktajlem w przypadku mojego synka:) 

Do przygotowania tego deseru można użyć także mrożonych truskawek. Celowo zminimalizowałam ilość cukru bo nie jestem jego fanką i nie chcę faszerować nim mojego dziecka- jest przecież tyle dobrych rzeczy! W przypadku mąki stosuję zazwyczaj mąkę orkiszową lub jaglaną.


Jak przygotować owoce pod kruszonką?



Składniki:


Kruszonka:
- 50 gram masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki migdałów
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta soli

Owoce:

- 300 gram truskawek
- 300 gram rabarbaru
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mięta do dekoracji



Przygotowanie:


Przed wykonaniem posypki na ciasto- czyli naszej kruszonki należy wyciągnąć masło z lodówki by zmiękło. Migdały mielimy na mąkę. Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą. Powstanie coś na zasadzie sypkiego ciasta. Wkładamy je na ok. 30 minut do zamrażalnika, żeby stwardniało.

Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Rabarbar na około centymetrowe kawałki a truskawki na ćwiartki. Owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. 

Przygotowujemy naczynie żaroodporne- może być jedno duże lub mniejsze jak w moim przypadku- wtedy powstają już gotowe porcje deseru. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy owoce a następnie posypujemy je kruszonką. Zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W większym naczyniu zapiekanie może trwać do ok. 45 min.

Gotowy deser podajemy udekorowany listkiem mięty.

Smacznego!


Kruszonka






6 komentarzy:

  1. Fajny, prosty i szybki deser.
    Mam miec gości z małymi dziecmi.
    Coś takiego przygotuję.Tylko rabarbaru już chyba nie ma, coś wymyślę.
    Pozdrawiam!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za Twoją opinię. Jest tak jak piszesz deser jest prosty ale zachwyci małych i dużych. Myślę, ze z powodzeniem możesz użyć innych owoców w zastępstwie za rabarbar. Znajdź swoje połączenie smakowe i zachwycaj nim swoich gości. Pozdrawiam i zapraszam po więcej inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń