Ciasto z cukinii


ciasto wege


Ciasto z  cukinii



Sezon na cukinię i dynię trwa. Bardzo lubię późne lato  za te dwa przepyszne warzywa. Możliwości przygotowania z nimi smacznych dań są ogromne. 

Jak już pewnie zauważyliście z dyni robię między innymi placuszki, muffinki i zupę. Teraz przyszła pora na eksperymenty w kuchni z cukinią w roli głównej i dania z cukinii. Cała moja rodzinka także rozsmakowała się w cukinii więc chciałam zrobić jej i sobie przyjemność i tym razem przygotowałam deser z cukinii. 

Smak warzywa jest praktycznie niewyczuwalny, cukinia nadaje potrawom lekkości i puszystości. Połączyłam ją z malinami i był to duet idealny- zwłaszcza dla mojego synka, który jest fanem malin a i cukinią nie pogardzi:)



Przepis na cisto z cukinii


Deser z cukinii powstaje bardzo szybko. Tak naprawdę łączymy ze sobą wszystkie składniki i pieczemy. Co do składników to wiecie, że zawsze szukam zdrowej alternatywy dlatego moje ciasto jest słodzone miodem i daktylami a jako tłuszczu użyłam oleju kokosowego nierafinowanego. Oprócz bogactwa witamin i minerałów dodaje on pyszny kokosowy posmak. Z podanych składników upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm.

Składniki:


- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki startej cukinii,
- 1/2 szklanki oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 20 daktyli,
- 2-3 łyżki miodu,
- garść malin,

Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania cukinii. Myjemy ją, obieramy ze skórki, wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Startą cukinię pozostawiam na sitku, żeby obciekła z soku. Gdy mamy już gotową cukinię łączymy ze sobą suche składniki: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki daktyle - wszystko razem mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka, miód i olej. Łączymy składniki suche i mokre ze sobą, dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy maliny.

Gotowe ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem lub olejem kokosowym tortownicy. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Ciasto gotowe. Smacznego!




ciasto z owocami

16 komentarzy:

  1. Ciasta z cukinii jeszcze nie piekłam. Robiłam już z marchewki i dynii, ale cukinia na słodko jeszcze przeze mnie nie odkryta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra to do dzieła- gwarantuje ,że się nie zawiedziesz:)

      Usuń
  2. Ciasto z cukinii? Bardzo fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mnie zaciekawił ten przepis :D z checia wypróbuje dzisiaj jak dorwę cukinię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta z cukinii nie jadłam, ale chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki i zupę z cukinii znałam, ale muffiny i ciasto? Wow, co za sztos! Nie miałam zielonego pojęcia, że można przyrządzić wypieki z jakichkolwiek innych warzyw poza marchewką. :D Cały przepis (zwłaszcza te daktyle, mniam!) brzmi wspaniale i mega apetycznie. Mam ochotę go wypróbować... :)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zachęciłam Cię do eksperymentowania z cukinią. Z pewnością się nie zawiedziesz:)

      Usuń
  6. Uwielbiamy ciasto z cukinii :) Jest zawsze fajnie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w kuchni czekają trzy cukinie więc będzie powtórka z pysznej rozrywki:)

      Usuń
  7. Robiłam kiedyś to ciasto i wyszło smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Jest smaczne i już myślę o upieczeniu go po raz kolejny:)

      Usuń
  8. Ciekawa jestem tego smaku, ciasta z cukinią jeszcze nie jadłam. Znam ciasto marchewkowe, szpinakowe, i dyniowe.

    OdpowiedzUsuń