Kruche ciasto z owocami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami to must have późnego lata. Gdy już dojrzewają śliwki węgierki to zawsze mam na nie ochotę.
Obowiązkowo na kruchym spodzie z cynamonem i kruszonką. Takie zestaw to połączenie idealne. Moja rodzinka zajada się tym ciastem i zawsze proszą o dokładkę. Ciasto piekę w tortownicy i podaję posypane cynamonem.
Przepis na kruche ciasto z owocami
Ciasto kruche z owocami na pewno się uda- wystarczy trzymać się przepisu. Warto pamiętać by masło było prosto z lodówki. Łącząc wszystkie składniki trzeba zrobić to sprawnie i szybko, żeby zbytnio się nie nagrzało. Do ciasta nie dodaję cukru - zastępuję go miodem:) Co do mąki to staram się używać bezglutenowej lub orkiszowej ale możecie standardowo użyć mąki pszennej.
Składniki:
- 1 kg śliwek,
- 300 gram mąki,
- 100 gram mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek miodu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kostka masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cynamonu,
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania nadzienia ze śliwek. Śliwki myję, wycieram ręcznikiem papierowym, kroję na połówki i usuwam pestki. Smażę na patelni z dodatkiem 2 łyżek miodu i cynamonu przez około 15 minut, aż na dnie patelni powstanie syrop . Do śliwek dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z dwoma łyżkami wody. Całość razem mieszamy i zagotowujemy. Zostawiamy do wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni.
Teraz pora na ciasto. W misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mąki, dodajemy proszek do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach ścieramy zimne masło, żeby się nie kleiło do tarki za każdym razem wkładamy je do mąki i dopiero potem ścieramy. Do miski dodajemy następnie jajko i pozostały miód. Łączymy ze sobą szybko wszystkie składniki. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki.
Formę na ciasto smarujemy dokładnie masłem. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części ( mniej więcej na 1/3 i 2/3).
Mniejszy kawałek wkładamy z powrotem do lodówki a większy rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i brzegi foremki. Ciasto na dnie foremki nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy śliwki, które przykrywamy pozostałym ciastem. Można rozdrobnić go w palcach lub tak jak robię to ja zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zaginamy brzegi ciasta do środka tak by nie było widać śliwek.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z piekarnika a gdy nieco przestygnie wyciągamy je z foremki i trzymamy spodem do góry by oddał wilgoć. Pyszne i aromatyczne ciasto gotowe- miejcie na nie oko bo zniknie w 5 minut! Smacznego:)
Ostatnio pierwszy raz robiłam kruche ciasto i wyszło super
OdpowiedzUsuńCzyli jednak dla chcącego nic trudnego:)
UsuńCiasto ze śliwkami przypomina mi zawsze moją babcię. Robiła najlepsze ciasto pod słońcem :)
OdpowiedzUsuńZ Babcią pewnie nie wygram ale ręczę za moim ciastem- też jest pyszne:)
UsuńNo proszę, a ja akurat wczoraj dostałam wielką torbę śliwek z sadu! Czy to przypadek, że trafiłam dzisiaj na ten przepis? Nie sądzę! ;)
OdpowiedzUsuńTo przeznaczenie:) Wpadaj częściej po inspiracje i smacznych wypieków:)
UsuńWyciągam śliwki z zamrażalnika i robię to ciasto! Wygląda bardzo smacznie. Dzięki za przepis. :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i smacznego:)
UsuńTeraz najlepszy okres na kruche ciasto ze śliwką :)
OdpowiedzUsuńHmm do ciepłej herbatki z imbirem, goździkami i miodem będzie w sam raz:)
Usuńmoje ulubione ♡
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre:)
UsuńTakie ciasta to smak mojego dzieciństwa! I oczywiście najpierw wyjadało się całą kruszonkę ;)
OdpowiedzUsuńA jak najlepsze na wierzchu. Miałam podobnie z ciastem Snickers- najlepsze były karmelizowane orzechy :)
UsuńJestem uzależniona od śliwek w każdej postaci, a powidła mogłabym wyjadać ze słoika łyżkami. Na pewno wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńHmm to ciekawa jestem co byś powiedziała na moje powidła z żółtych śliwek...pychaaaaaaaaaaaaaaaa:)
UsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami. Moja rodzina mniej, więc piekę je rzadko. Niestety.
OdpowiedzUsuńSpróbuj jeszcze raz ...coś mi mówi,że mogą zmienić zdanie:)
Usuń