Dyniowa- zupa krem
Późne lato obfituje w dynię. Powiem Wam, że zawsze na nią czekam i przerabiam ją na wiele sposobów by nasycić się jej smakiem. Mniejsze okazy trzymam na balkonie jako ozdobę, a gdy dotrwają do listopada przerabiam je na lampiony.
Co do dań z dyni to robię z niej placuszki, muffinki no i oczywiście zupę. W tym roku postanowiłam także spróbować zamknąć smak dyni w słoiku i ją zamarynowałam....zobaczymy co z tego wyjdzie:)
Zupa krem z dyni gości w moim domu od momentu gdy zaczęłam rozszerzać dietę mojemu synkowi i robiłam wtedy musy warzywne. Zupa dyniowa jest idealna dla dzieci- delikatna i pyszna. W wersji dla dorosłych można podkręcić jej smak imbirem i papryką.
Dynia idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, które wykorzystuję do jej przygotowania. Kokos nadaje zupie delikatnego słodkiego smaku a papryka z kolei przełamuje go i mamy idealne połączenie. Zupa dyniowa jest bardzo pożywna, podają ją z kurczakiem lub grzankami. Do tego trochę zdrowych ziaren i pyszne danie gotowe.
Przepis na zupę krem z dyni
Zazwyczaj robię zupę z całej, średniej wielkości dyni ważącej ok. 1 - 1,5 kg.
Kupuję mleczko kokosowe z dobrym składem bez stabilizatorów i zbędnych konserwantów. Bulion wykonuję na szybko rozpuszczając w gorącej wodzie kostkę rosołową eko. Zamiast bulionu możecie użyć wody.
Zupa dyniowa jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. No to do dzieła :)
Składniki:
- średniej wielkości dynia,
- mleczko kokosowe 400 ml,
- 200 ml bulionu,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- filet z kurczaka/ indyka
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- imbir w proszku,
- sól i pieprz,
- olej kokosowy,
- ziarenka słonecznika,
Przygotowanie:
Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Filet kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę oleju kokosowego, po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, sól oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Po chwili smażymy na oleju z marynaty i dodatek mięsny do zupy dyniowej gotowy.
Dynię myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i miąższu i kroimy na małe kawałki. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy. Gdy mamy już przygotowane składniki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym czosnek i cebulę, jak się zrumienią dodajemy dynię i smażymy ok. 5 minut często mieszając, żeby składniki się nie przypaliły.
W między czasie przygotowujemy nasz bulion- u mnie to wrzątek wymieszany z domową kostką rosołową. Gorącym zalewamy podsmażone warzywa i gotujemy całość do momentu, aż dynia będzie miękka.
Wówczas dodajemy mleczko kokosowe i całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą, imbirem i papryką. Wedle uznania i własnych preferencji. Mi wystarcza pół łyżeczki imbiru i niecała łyżeczka papryki ale gusta są różne. A przygotowując zupę krem dla dziecka trzeba jednak zminimalizować ilość ostrzejszych przypraw.
Zupę dyniową podaję z przysmażonym wcześniej filetem i ziarnami słonecznika. Jest pysznie uwierzcie mi na słowo:)
Dynie odkryłam zupełnie niedawno i jestem zachwycona. Uwielbiam ja na wszelkie sposoby A zupy kremy uwielbiam wszystkie. Z pewnością wypróbuję Twój przepis!
OdpowiedzUsuńZachęcam:)
UsuńUwielbiam tą jesienną zupę i cieszę się, że dynia wróciła na nasze stoły... myślę, że to zasługa blogerek kulinarnych i kulinarnym programom
OdpowiedzUsuńTo co dobre zawsze się obroni:)
UsuńJa robię na włoszczyznie i bez mięs, ale też z mlekiem kokosowym:)
OdpowiedzUsuńMięso to opcjonalny dodatek - mogą być czosnkowe grzanki:)
Usuńakurat mam w planach zrobienia zupy z dyni :) nigdy nie jadłam, ciekawe jak będzie smakować ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać czy to Twoje smaki:)
UsuńUwielbiam potrawy z dyni - to jeden z powodów, dla których kocham jesień.
OdpowiedzUsuńDynia rządzi jesienią i późnym latem:)
UsuńUwielbiam zupę z dyni :) Mój syn, choć jest niejadkiem, również bardzo ją lubi :)
OdpowiedzUsuńCała moja rodzinka też się nią zajada:)
UsuńMy najczęściej robimy zupę dyniową na słodko :)
OdpowiedzUsuńWszystkie chwyty w kuchni dozwolone jeżeli tylko smakuje rodzince:)
UsuńDynia pod każdym względem jest super. Smak, wartości odżywcze. Warto
OdpowiedzUsuńZgadzam się!
UsuńUwielbiamy zupę z dyni - rzeczywiście w naszej kuchni gości tylko sezonowo, za to podana z grzankami znika równie niespodziewanie, jak się pojawia ;)
OdpowiedzUsuńO tak grzanki i pestki dyni to moje ulubione wykończenie tej pysznej zupy!
UsuńUwielbiam zupę z dyni, to przysmak całej naszej rodziny :) Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń