Mówią, że podróże kształcą i tak też jest. Na pewno poszerzają horyzonty, inspirują i motywują do działania. Mój najnowszy wpis jest skutkiem ubocznym tegorocznej podróży do Włoch. Z moją rodziną uprawiam zwiedzanie od kuchni. Lubimy posmakować lokalnego jedzenia, szukamy sprawdzonych miejsc gdzie serwuje się pyszne, regionalne dania. Podpowiem Wam, że w takich miejscach jest dużo miejscowych klientów a nie koniecznie turystów:)
Carbonara to typowe włoskie danie na bazie makaronu i sosu powstałego z jajek, podgarla i sera. Danie jest szybkie w przygotowaniu i jest bardzo dobrą propozycją obiadową zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Zapraszam na przepis!
Przepis na carbonarę
Składniki ( na 2-3 porcje):
- 150 gram makaronu spaghetti,
- 100 gram podgarla lub boczku,
- 2 jajka,
- ząbek czosnku,
- starty parmezan do posypania,
- sól i pieprz,
Przygotowanie:
Najpierw przepis na makaron. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos. Pokrojone w kostkę podgarle podsmażamy na patelni, gdy się zrumieni dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy odcedzony makaron i razem wszystko mieszamy. Na to wylewamy roztrzepane widelcem jajka. Całość mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy parmezanem. Bardzo ważne by ser do carbonary to był właśnie parmezan. Nada on daniu odpowiedniego smaku i aromatu. Jajka nie powinny całkowicie się ściąć tylko utworzyć sos, będący spoiwem dla całego dania. Gorący makaron przekładać na talerze i zajadać.
Smacznego!
Uwielbiam Carbonarre, taką świeżo przygotowaną, prosto z patelni :) Po prostu pycha :)
OdpowiedzUsuńProste a takie smaczne;)
UsuńJedno z moim ulubionych dań, które często u nas gości
OdpowiedzUsuńSzybko się robi i wszystkim smakuje;)
UsuńUwielbiam kuchnię włoską. Właśnie tam poznałam prawdziwy smak makaronu.
OdpowiedzUsuńOj tak...Włochy to jego kolebka:)
UsuńUwielbiam dania z makaronem :)
OdpowiedzUsuńSzybkie i na każdą okazję:)
UsuńDla mnie podróże,to jedna z najważnieszych rzeczy - kuchnia.
OdpowiedzUsuńWłochy maja cudowną. Uwielbiam carbonare.
Pozdrawiam!
Irena
Zgadzam się kuchnia to istotny element danego kraju i jak pysznie jest ją poznawać:)
UsuńUwielbiam takie jedzenia. Dzięki za przepis, sprawdzę na sobie 😊
OdpowiedzUsuńNo to smacznego:)
UsuńPrzydałaby się wersja wege :) Ja ostatnio eksperymentuję.
OdpowiedzUsuńJa też eksperymentuję ale staram się unikać glutenu i nabiału- mięsko narazie tak bo zmiany byłyby zbyt drastyczne:)
UsuńBardzo lubię, dzieciaki też przepadają. I tak, podróże kształcą nawet jak się wyjrzy za róg ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie:)
UsuńWitam. Bardzo lubię też pizzę carbonarre. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takiej pizzy:) ale do dobrej pizzy też mam słabość:)
Usuń