Domowy hummus - zdrowa pasta do chleba
Jestem fanką zdrowego jedzenia, dobrej jakości składników, pożywnych i wartościowych. Od czasu do czasu przygotowuję hummus- pastę z ciecierzycy. Podaję ją ze zdrowym chlebem, który sama piekę. Do tego warzywa typu papryka, rzodkiewka czy pomidor. Nawet sam smakuje znakomicie- nie pogardzi nim nawet trzylatek! Cieszę się, że mój synek chętnie próbuje wszystkiego co przygotowuję w kuchni...tak naprawdę to my rodzice kształtujemy nawyki żywieniowe dzieci. Jeżeli w domu występuje zróżnicowana dieta to dzieci także są chętna do próbowania nowych smaków.
Przepis na domowy hummus
Gotową pastę z ciecierzycy przekładam do słoiczków ( z podanych proporcji wychodzą dwa małe) i przechowuję w lodówce nawet tydzień czasu- o ile wcześniej go nie zjemy:)
Składniki:
- ugotowana ciecierzyca ( około szklanka surowych ziaren czyli ok. 220 gram a po ugotowaniu prawie 500),
- 4-5 łyżek sezamowej pasty tahini,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3- 4 łyżki wody niegazowanej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka czarnuszki * lub 50- 100 gram pomidorów suszonych,
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą w proporcji ( 1 :2) dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i zostawiamy tak na całą noc. Rano przecedzamy ziarna na sitku zalewamy świeżą wodą w podobnej proporcji i gotujemy do miękkości- około 40 min-1h. W razie potrzeby dolewamy gorącej wody w trakcie gotowania.
Miękką ciecierzycę wraz z kilkoma łyżkami wody ( około 3-4) miksujemy na pastę. Dodajemy sok z cytryny, pastę tahini ( u mnie domowa), obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy sól i czarnuszkę. Całość razem mieszamy. Gdyby pasta okazała się zbyt zbita trzeba dodać więcej wody.
Zazwyczaj dzielę mój hummus na dwie porcję- jedna klasyczną a do drugiej dodaję jakiś charakterystyczny dodatek zgodnie z naszymi preferencjami.
Ostatnio króluje u nas hummus z suszonymi pomidorami. Pomidory odsączam z zalewy i kroję na mniejsze kawałki, a następnie miksuję z hummusem "klasycznym".
Ciekawą formą podania jest nabieranie hummusu na frytki warzywne ze świeżego ogórka czy marchewki. Chrupcie na zdrowie. Smacznego!
Miałam do tej pory jedno podejście do hummusu. Niestety nie miałam pasty tahini przez co był mocno oszukany no i jednak smak już nie ten.
OdpowiedzUsuńPastę tahini można też zrobić samemu mieląc podprażony wcześniej sezam:)
UsuńMuszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie!:)
UsuńBardzo lubię hummus, muszę kiedyś spróbować sama przyrządzić! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i polecam się na przyszłość!
UsuńOh uwielbiam hummus, ale nigdy nie robiłam go sama. Na pewno spróbuję, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńO tak hummus jest pyszny i zdrowy więc do dzieła:)
UsuńJeszcze nie robiłam hummusu. Moja córka przygotowuje na przyjęcia i zawsze robi furorę.
OdpowiedzUsuńTo teraz pora na Ciebie:)
UsuńOd jakiegoś czasu robię swój humus :) Muszę spróbować z Twojego przepisu zrobić :)
OdpowiedzUsuńZachęcam:)
UsuńZdecydowanie lubię domowe pasty, ale sezam jakoś mi nie podchodzi. Nawet za sezamkami nie przepadam. Kto lubi - może liczyć na porcję zdrowego białka i tłuszczy.
OdpowiedzUsuńW hummusie nie czujesz smaku samego sezamu - zawsze możesz dodać więcej czosnku lub innych dodatków i to one będą dominujące. Warto spróbować!:)
UsuńZrobiłam kiedyś z przepisu i smakował okrutnie, musze spróbowac Twojego :)
OdpowiedzUsuńOjej no to próbuj! Mam nadzieje, że się przekonasz do tych smaków!:)
Usuń