Pasztet z cukinii
listopada 04, 2019
10
bezglutenowe jedzenie
,
cukinia przepisy
,
gotowanie
,
jak zrobić pasztet z cukinii
,
kuchnia mamy
,
pasztet warzywny z cukinii
,
pasztet wegetariański
,
pasztet z cukinii i marchewki
,
zdrowe odżywianie
Pasztet z cukinii- coś dla wegetarian i nie tylko
Ostatnia cukinia z przydomowego ogródka doczekała się swojej premiery. Z cukinii robiłam już ciasto więc przyszła pora na wytrawne danie - tak też powstał pasztet z cukinii.
Cała moja rodzinka uwielbia to warzywo, często grillujemy je jako dodatek do drugiego dania. Pasztet także znalazł swoich fanów- małych i dużych. Łatwo się kroi, jest aromatyczny i mięciutki. Podaję go z rukolą , domowym majonezem i samodzielnie wypiekanym chlebem. Takie zestawienie to prawdziwa uczta smaków- jest pysznie, syto i zdrowo.
Pasztet jest bezglutenowy, ponieważ od jakiegoś czasu staram się unikać glutenu i nabiału. Brak glutenu wcale nie ogranicza, wręcz przeciwnie stwarza wiele pysznych możliwości. Jest tak wiele przepisów na zdrowe dania, że tylko iść do kuchni i piec i gotować. Fakt...są pracochłonne i wymagają czasami sporo czasu ale zdrowie jest bezcenne. A gdy już posmakujecie takich "zdrowych rarytasów" to nie będziecie chcieli już wracać do swoich dawnych przyzwyczajeń żywieniowych.
Przepis na pasztet z cukinii
W przepisie znajdziecie kaszę kukurydzianą ale gdy jej nie macie możecie użyć dowolnych otrębów pół na pół z płatkami drożdżowymi nieaktywnymi. Dzięki tym dodatkom pasztet będzie bardziej soczysty o witaminach i innych wartościach odżywczych nie wspomnę:)
Składniki:
- 1 kg startej cukinii ( około 3 szklanki)
- 1 marchewka,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej bio,
- 4 łyżki oliwy,
- 3-4 garści posiekanej pietruszki,
- 3 jajka,
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, kurkumy, papryki ostrej, oregano, kminku oraz pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Zaczynamy od cukinii. Umytą cukinię obieramy ze skórki ( gdy jest młoda nie trzeba jej obierać) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę także myjemy i ścieramy na tarce ale tym razem na małych oczkach. Łączymy cukinię i cebulę razem w misce, posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na około godzinę do lodówki, aż cukinia puści sok.
Po tym czasie przekładamy warzywa na sitko, by pozbyć się nadmiaru płynu. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do odciśniętej cukinii i cebuli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę kukurydzianą, jajka, pietruszkę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy najlepiej ręką by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Ciasto na pasztet wykładamy do wytłuszczonej foremki ( może być keksówka lub tak jak u mnie kilka mniejszych naczyń do zapiekania). Pieczemy 1 h w temperaturze 180 stopni, aż do zrumienienia pasztetu. W całym domu będzie unosił się piękny aromat. Pasztet można jeść na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Robiłam kiedyś podobny, był przepyszny :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję , że i ten by Ci posmakował:)
UsuńBardzo lubię pasztety. Pasztetu z cukinii jeszcze nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurkumę, czosnek, wszelkie przyprawy,warzywa.
Myślę, że taki pasztet by mi smakował.
Pozdrawiam!
Irena
Myślę, że musisz się przekonać i spróbować:) Pozdrawiam
UsuńPasztet z cukinii to mój ulubiony pasztet 😉 robię go. Często
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre!:)
UsuńZazwyczaj jadam pasztet z królika, ale taki z cukini też musi być ciekawy, a z pewnością zdrowy :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie!
UsuńMuszę koniecznie spróbować, lubię cukinie :)
OdpowiedzUsuńNie pożałujesz jak spróbujesz:)
Usuń