Bezglutenowe pierniczki
Święta tuż tuż...a jak zbliża się Boże Narodzenie to na stole muszą pojawić się pierniczki. Uwielbiam ten czas ...gdy woń przyprawy korzennej rozchodzi się po całym domu a ja z synkiem zabieram się do robienia pierniczków. Radość na jego twarzy, szybki przegląd wszystkich dostępnych foremek i ta ekscytacja kiedy będzie już mógł wycinać z ciasta. A później ozdabianie, dekorowanie i lukrowanie- do tego zapraszamy też tatę. Wiem jedno- integrujemy się wtedy jako rodzina, wspólnie spędzamy przepiękny czas, którego efektem ubocznym są pyszne i aromatyczne ciasteczka. Nieodłączny element zimowych świąt.
Miałam sprawdzony przepis na pierniki ale w tym roku chciałam pójść krok dalej i zgodnie z naszą dietą przygotować pierniczki bezglutenowe. I się nie zawiodłam, wręcz przeciwnie smakują mi bardziej niż te tradycyjne. Są delikatne i chrupiące, pięknie pachną i mają ciemniejszy kolor, dzięki czemu biały lukier prezentuje się wręcz królewsko na takim tle.
Przepis na bezglutenowe pierniki
Co prawda bezglutenowe ciasto na pierniki nie jest tak elastyczne jak jego tradycyjny odpowiednik ale bez problemu da się je przygotować i rozwałkować. Wystarczy podsypać nieco mąką by nie przyklejało się do stolnicy. Moja wersja na pierniki jest bez glutenu i bez laktozy. Oczywiście możecie modyfikować ten przepis i zamiast oleju kokosowego użyć masła czy tez podmienić mleko roślinne na śmietanę. Myślę, że w obu wersjach pierniczki zachwycą Was swoim smakiem. Z podanych niżej proporcji upiekliśmy około 50 pierniczków. Ale ostateczna ich liczba zależy od wielkości foremek. które użyjecie. Jak widać na zdjęciach u nas były foremki różnej wielkości. Do zrobienia ciasta użyłam też własnej przyprawy do pierników ale równie dobrze możecie użyć kupnej.
Składniki:
- 500 gram mąki gryczanej,
- 150 gram oleju kokosowego,
- 200 gram płynnego miodu ( lub więcej jak lubicie bardziej słodkie wypieki),
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
- 2 łyżki kakao lub karobu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( bezglutenowy np. Amylon),
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mleka roślinnego,
Przygotowanie:
Na samym początku podgrzewamy płynne składniki: olej kokosowy i miód. Następnie dodajemy przyprawę do piernika i kakao. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
W dalszej kolejności dodajemy sodę oczyszczoną i żółtka. Jeszcze raz wszystko razem dokładnie łączymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia a następnie z wystudzoną masą i zagniatamy ciasto. By uzyskać jednolitą konsystencję dodajemy około 2 łyżki mleka roślinnego.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy ulubione kształty pierniczków. Pamiętajcie by podsypać mąką pod rozwałkowywanym ciastem, dzięki czemu nie będzie się tak przylepiać.
Wycinajcie ciasteczka grubości około 5 mm. Wycięte pierniczki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 10 minut w temperaturze 180 stopni ( góra- dół). Gdy piecze się pierwsza blaszka przygotowujemy następną i tak do całkowitego wykorzystania ciasta.
Gdy ciasteczka wystygną można je udekorować lukrem. Ja do dekoracji używam sezamu, orzechów, rodzynek, oraz płatków migdałowych. Samodzielnie wykonuje także lukier, na który przepis prezentuję poniżej.
Lukier
Tajemnicą lśniąco-białego lukru jest długie jego ucieranie. Mi z pomocą przyszedł robot kuchenny, który mnie w tym wyręczył. Oczywiście możecie ucierać lukier ręcznie ale będzie to nieco męczące dla ręki.
Składniki:
- 1 białko,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
Najpierw przez moment ubijamy same białko a następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy całość około 15 minut. Ja ustawiam średnie obroty i wychodzi lukier o pięknym kolorze, gęsty i szybkoschnący. Smacznego!
Przepisów na pierniczki nigdy dość, zwłaszcza bezglutenowe :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Warto mieć swój sprawdzony!
UsuńCiekawy przepis, na pewno wyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyszły a ten zapach...uwielbiam ;)
UsuńW tym roku robiłam również gryczane pierniczki ��
OdpowiedzUsuńI jak doznania smakowe?;)
UsuńJa pozostaje przy tradycyjnych piernikach. Rozumiem jeśli ktoś ze względów zdrowotnych takich nie powinien spożywać. Właśnie dla takich wyjątkowych ktosiów przepis będzie idealny :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że komuś ten przepis się przyda. A jak już poczuje ich smak i zapach to nie będzie chciał innych:)
UsuńBardzo ładnie wyszły :) A ta mała rączka na zdjęciu mówi wiele o tym jak samkują ;) Szczęśliwego Nowego Roku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie samej pomyślności w Nowym Roku:)
UsuńMy nasze też robiłyśmy na mące gryczanej :D To chyba nasza ulubiona mąka :D
OdpowiedzUsuńJa też ją lubię i często stosuje w moich przepisach!:)
UsuńNie ma gwiazdki bez pierników, fajnie, ze są już przepisy na pierniki , dla tych co nie chcą lub nie mogą glutenu
OdpowiedzUsuńO tak pierniki na święta muszą być!
UsuńSuper pierniczki! Jeszcze jak dziecko pomaga to na pewno smakują o wiele lepiej :)
OdpowiedzUsuńTak smakują że przed świętami trzeba będzie robić je drugi raz:)
UsuńDziś robiliśmy drugą porcję pierniczków, ale bezglutenowych jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńja co roku je robię i już nie chce innych:)
Usuń