Majonez domowy- prosty i zdrowy dodatek do dań!
Jestem fanką zdrowego odżywiania. Co to znaczy? kupuję produkty dobre jakościowe, ze sprawdzonych źródeł. Liczy się dla mnie jakość. Staram się przygotowywać dla mojej rodziny różnorodne dania bogate w zdrowe i pożywne składniki. Ostatnio ograniczyłam nabiał i gluten. Ale mlekiem od rolnika nie pogardzę. Unikam żywności przetworzonej, nafaszerowanej konserwantami i wzmacniaczami smaku. Staram się przygotowywać wiele produktów sama np. robię mleko roślinne, pasty warzywne, pasztety, szynki, piekę ciasta i chleby. Robię przetwory na zimę: dżemy, kompoty, kiszone warzywa, soki itp. Jeszcze się uczę ale gdy wpadnie mi w ręce ciekawy przepis to prędzej lub później muszę go wypróbować:) Czasami sama eksperymentuję i szukam najlepszych rozwiązań by moje dania były zdrowe i smaczne! Motywacją dla mnie jest moja rodzina, chcę dbać o nich , o ich zdrowie a dobrze wiem, że właściwe żywienie odgrywa tutaj kluczową rolę.
Ostatnio postanowiłam sama zrobić swojski majonez- nie spożywamy go zbyt często ale taki domowy zdecydowanie częściej będzie pojawiał się na naszym stole. To zaledwie 3 główne składniki i powstaje pyszny dodatek do dań! Już nigdy nie kupię gotowca....szybciej zrobię własny majonez niż przeczytam setki etykiet w poszukiwaniu najbardziej "zjadliwego" produktu.
Jak zrobić majonez?
Jak już wspominałam potrzeba zaledwie kilka składników, by zrobić pyszny domowy majonez. Jest puszysty i lekki, ma prawdziwy kolor, którego nie znajdziecie na sklepowych półkach. Do zrobienia domowego majonezu używam Thermomixa ale myślę, że sprawdzi się tutaj każde urządzenie miksujące. To co istotne przed przystąpieniem do pracy to wcześniejsze wyjęcie produktów z lodówki tak by miały temperaturę pokojową.
Składniki:
- 250 ml oleju - (nierafinowany, tłoczony na zimno)
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka musztardy( opcjonalnie)
- 1 łyżeczka musztardy( opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do naczynia miksującego wbijamy jajko, dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz. Można dodać też łyżeczkę musztardy co wpływanie na bardziej wyrazisty smak majonezu. Miksujemy całość na średnich obrotach ok 1,5 minuty. W tym czasie także powoli wlewamy olej. Dodajemy go w ten sposób by spływał po ściance naczynia miksującego. I gotowe! Nic prostszego. Majonez domowej roboty gotowy- przekładam go do słoika i przechowuję w lodówce. Smacznego!
Robiłam kiedyś wegański majonez z kaszy jaglanej :) Wyszedł mega!
OdpowiedzUsuńCiekawe, bardzo lubię kaszę jaglaną więc duża szansa,żeby mi posmakował:)
UsuńZazwyczaj "bawię" się w przygotowanie majonezu na Wielkanoc. Kiedyś przygotowywałam go bardzo często, teraz niestety brakuje czasu. Warto takie przepisy publikować.
OdpowiedzUsuńJest wiele takich szybkich przepisów ale w pędzie dnia często o nich zapominamy!
UsuńŚwietna alternatywa dla tych, którzy chcą żyć i jeść zdrowo!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tak sądzisz. Pozdrawiam:)
UsuńMuszę spróbować, sam przepis wydaje się łatwy, a nigdy nie jadłam domowego majonezu
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się skusisz:)
UsuńEch... uwielbiam majonez, choć ... nie chcę go zbyt często jeść. Dobry pomysł z własnym, wtedy zamiast zalegać słoik w lodówce można zrobić trochę mniej tylko na jedno zużycie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! A dodatkowo będziesz wiedziała co jesz!
UsuńKiedyś spróbuje go zrobić, przepis trudny nie jest, składniki generalnie w domu zawsze też są:)
OdpowiedzUsuńI to jest w tym najpiękniejsze. Chcesz majonez to robisz go sama, szybko , tanio i zdrowo:)
UsuńFajny przepis na majonez, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
UsuńWygląda pięknie i na pewno smakuje wspaniale, spróbuję zrobić z kaszy jaglanej, nie jem produktów odzwierzęcych.
OdpowiedzUsuńZa chwile wszystko będziemy sami w domu robić, jak nam łańcuchy dostaw pękną . Taż że warto umieć
OdpowiedzUsuńTo robienie w domu wielu rzeczy ma wiele plusów. Zdrowe odżywianie wpływa znacząco na kondycję naszego organizmu a pokarmy przygotowywane od podstaw w domu mają tą niepowtarzalną zaletę, że są pozbawione konserwantów i innych chemicznych specyfików - grunt to wiedzieć co się je. Smacznego!
UsuńJuż dawno nie przygotowywałam majonezu w domu. Dziękuję za przypomnienie, będę musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuńChyba się nie już z tego nie wykręcisz. Pozdrawiam:)
UsuńDziękuję za przepis! Chętnie wykorzystam go do mojej jutrzejszej pasty na kanapki z tuńczykiem.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że będę miała swój wkład w pyszny posiłek dla Ciebie i Twojej rodziny:)
UsuńWiele razy robiłam domowy majonez, tylko taki bez jajek- też polecam :-D
OdpowiedzUsuńCzyli wiesz co dobre:)
UsuńKurcz, nigdy nie robiłam domowego majonezu, muszę w końcu kiedyś spróbować ;)
OdpowiedzUsuńTeż uzywam thermomixa, ale jeszcze nie robiłam majonezu :)
OdpowiedzUsuńSlyszalam, ze trudno jest zrobic domowy majonez, nigdy nie probowalam. Moze tez dlatego, ze rzadko uzywam majonezu? Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńChyba mój przepis przeczy temu co słyszałaś. Trzeba rozwiać te mity i spróbować zrobić majonez samemu:) Pozdrawiam
Usuń