Ciasteczka gryczane- bezglutenowe łakocie!
Muszę się przyznać, że uwielbiam desery. To już stało się naszym rytuałem- gdy jesteśmy wszyscy w domu koło 10 przychodzi pora na kawę i ciacho. To nasz wspólna chwila przyjemności.
Jednak chcąc wpoić dziecku zdrowe nawyki żywieniowe to deser musi być zdrowy ale i smaczny. Zdaję sobie sprawę, że nie zawsze będę miała wpływ na to co będzie jadł mój syn ale w naszym domu panują zasady by jeść pysznie i zdrowo. Tak naprawdę "zdrowe" rzeczy są bardzo smaczne. To w daniach powstałych z dobrych jakościowo produktów, nieprzetworzonych i z dobrego źródła czuć prawdziwy smak i aromat. Takie posiłki są pożywne o dostarczają tego czego nasz organizm najbardziej potrzebuje.
Zdrowo nie znaczy nudnie i bez smaku- to pełnia smaków, kolorów i aromatów. Opcji jest tak wiele, że z trudnością nadążam z produkcją a o opisaniu tych dan nie wspomnę. Ciasteczka, które proponuję są lekkie i puszyste, o korzennym aromacie i orzechowym posmaku. Idealne do kawy, herbaty, na drugie śniadanie, na spacer do parku i gdzie tylko chcecie. Łatwo je przechowywać, nie kruszą się a świeżość utrzymują nawet tydzień czasu w szczelnie zamkniętym pudełku.
Przepis na bezglutenowe ciasteczka
Bardzo prosto i szybko przygotujecie zdrowe ciasteczka a Wasz dom wypełni się pięknym aromatem. Gdy moje ciasteczka wystygną przekładam je do pudełka i przechowuję z daleka od małych rączek - dzięki czemu mamy zapas na cały tydzień!
Składniki:
- 3 małe, dojrzałe banany,
- 100 gram oleju kokosowego,
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- szczypta dobrej soli np. kłodawskiej,
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu,
- garść orzechów włoskich,
* Opcjonalnie można dodać kilka suszonych daktyli, sprawią one , że ciasteczka będą słodsze
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche: mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, kardamon. Dodajemy płynny olej i miód. Całość razem delikatnie mieszamy- można zrobić to ręką lub drewnianą łyżką.
Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki banany rozgniatamy widelcem w drugiej misce i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy razem, aż do połączenia składników i powstania miękkiego ciasta. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki orzechy. Jeszcze raz mieszamy i wykładamy łyżką małe porcje ciasta formułując ciasteczka.
Bezglutenowe ciasteczka gryczane pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone i wystudzone ciasteczka zjadamy z apetytem- na zdrowie!
Uwielbiam ciasteczka korzenne są pyszne :) a ten dodatek miodu..mmm:) Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu:)
UsuńJej! Kocham ciasteczka gryczane :) A te wyglądają pysznie. Tylko zrobię bez miodu, dobrego dnia!
OdpowiedzUsuńSuper. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu:)
UsuńWażne,że smaczne :-) Mogą być i gryczane :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńOoo mamoooo! Ciasteczka! Juz zrobilam scrn przepisu. Bede robic. Tez jestem lakociowym lasuchem 🙂
OdpowiedzUsuńCiasteczka w domu muszą być:)
UsuńŚwietne i na mące gryczanej! Wyrzucę tylko miód i olej kokosowy i mogę robić!
OdpowiedzUsuńNie wyglądają szałowo, ale po skladnikach widać, że są mega smaczne. Wystarczy jakaś polewa z gorzkiej czekolady i już będzie efekt WOW.
OdpowiedzUsuńA ja chciałam uzyskać taki naturalny efekt! Ale z polewą też będą pyszne:)
UsuńWaw, świetny pomysł na ciasteczka. dziękuję.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńGryczanych ciasteczek chyba nigdy nie jadłam, ale czuję się zachęcona do ich spróbowania.
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to niezmiernie!
Usuńbardzo lubię takie przepisy, niby nic, a cała rodzina zajada ;-)
OdpowiedzUsuńO tak....i krzyczy, że chce więcej:)
UsuńSuper przepis, uwielbiam takie zdrowe smakołyki:)
OdpowiedzUsuńJa też:)
UsuńSuper przepis na zdrową przekąskę, takie lubię! :)
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre:)
UsuńAle one muszą być dobre - skład super :)
OdpowiedzUsuńTo pozostaje Ci się tylko upewnić i spróbować:)
UsuńLubie takie kombinacje :)
OdpowiedzUsuńJa też:)
Usuń100 gram oleju to ile ml ? I czy można dać kujawski ?
OdpowiedzUsuńNajłatwiej jest odmierzyć łyżkami duża ma 15ml a mała 5. Można dodać inny olej zamiennie z kokosowym. Możesz także użyć roztopionego masła. Smacznego!
UsuńJa ostatnio ciągle coś pichcę, na pewno więc skuszę się i na Twój przepis. Pysznie wyglądają te ciasteczka :).
OdpowiedzUsuńDziękuję. Wypróbuj koniecznie ten przepis:)
UsuńU nas też chętnie pijemy wspólnie kawę i zajadamy słodkości. Przepis wydaje się prosty, więc spróbuję zrobić wspolnie z córką.
OdpowiedzUsuńJa też często działam w kuchni z synkiem. Teraz ma 3 lata ale już od dawna pomaga mi dzielnie i z radością :)
Usuń