Strony

poniedziałek, 20 stycznia 2020

Makaron z krewetkami i pesto

domowe pesto



Makaron z krewetkami i pesto bazyliowym




Tym razem miałam ochotę na danie orientalne, a że jestem fanką krewetek wybór padł na nie. A jako dodatek makaron ryżowy i domowe pesto z bazylii. Taki pomysł powstał w mojej głowie i czekał na realizację. Krewetki miały być głównym bohaterem a nieco mdły makaron ryżowy miał zyskać  aromat i piękny kolor za sprawą domowego pesto. 

Jak wymyśliłam tak też zrobiłam- domownicy zjedli z apetytem, nawet synek z ciekawością spróbował nowego rodzaju "mięska". Takie dania przygotowuję tylko czasami jak najdzie mnie ochota na coś zupełnie innego- to takie zresetowanie smaków i później wracam do dań, które lubimy najbardziej!


Przepis na makaron z krewetkami



Warto się trochę nachodzić i znaleźć dobrej jakości krewetki bez zbędnych dodatków i konserwantów. Podobnie pozostałe składniki- zawsze wybierajcie najlepsze z dostępnych produktów- wpływają one bowiem na smak potraw ale przede wszystkim służą naszemu zdrowiu.



Krewetki:


- krewetki około 200 gram,
- sok z małej cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- garść poszatkowanej natki pietruszki,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,


Z podanych składników przygotowujemy w misce marynatę. Łączymy ze sobą oliwę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i pietruszkę. W powstałej marynacie obtaczamy rozmrożone lub świeże krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Miskę z całą zawartością zamykamy przykrywając folią lub talerzem i wkładamy do lodówki na 2- 3 godziny. Im dłużej tym smaki będą wyraźniejsze. Zamarynowane krewetki smażymy na oliwie pozostałej po marynacie około 4- 6 minut, aż będą miękkie ( podczas smażenia należy je przewrócić na drugą stronę).


Pesto do makaronu:


- 1 szklanka liści bazylii,
- łyżka startego parmezanu,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 30 gram orzechów pinii lub włoskich, 
- szczypta soli i pieprzu,

Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. Gotowe pesto można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. My użyjemy powstałe pesto w dalszej części przepisu.


Makaron:


Ja użyłam makaronu ryżowego, gdyż chciałam , żeby moje danie było bezglutenowe. Makaron ryżowy idealnie komponuje się z bazyliowym pesto - nie mówiąc już o pięknym połączeniu kolorystycznym . Makaron ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( około 6 minut).

Ugotowany i odcedzony makaron przełożyłam na patelnię z pesto. Wymieszałam oba składniki i przełożyłam do głębokich talerzy. Na wierzch każdej porcji położyłam po kilka krewetek. 

Gotowe danie wygląda imponująco i smakuje bardzo oryginalnie. To  idealna propozycja na przyjęcie gości lub na romantyczną kolację we dwoje. Zresztą spróbujcie sami i róbcie to danie kiedy tylko przyjdzie Wam na nie ochota. Smacznego!


mrożone krewetki

23 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! A bazyliowego pesto chodzi za mną już od kilku tygodni. Chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania mojego przepisu! Smacznego:)

      Usuń
  2. Nie przepadam za krewetkami, ale uwielbiam pesto :) Wypróbuję Twój przepis, bo mąż jest wielkim fanem krewetek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cieszę się. Będzie coś dla Ciebie i coś dla męża! Smacznego:)

      Usuń
  3. Nigdy nie miałam okazji spróbować krewetek, ale na to danie chętnie bym się skusiła. Wygląda wybornie! 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Same krewetki nie są bardzo wyróżniające się w smaku...brzmią egzotycznie i tajemniczo a są jak najbardziej "zjadliwe":)

      Usuń
  4. Krewetki to takie love-hate relationship :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko na którą stronę przeważy się szala:) Daj się skusić:)

      Usuń
  5. Bardzo lubię krewetki i pesto, ale nie pomyślałam o takim połączeniu. Wypróbuję na pewno!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krewetki są mega !:) niby trochę egzotyczne danie ale super smakują, kiedyś nie było do pomyślenia ze będzie taki dostęp do rożnych dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak...dzisiaj taki wybór...tylko jakości trzeba trochę dłużej poszukać:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Nie przepadam za krewetkami, ale pesto bardzo lubię. Może wyprobuję ten przepis i się przekonam do nowych smaków, warto próbować czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to zachęcam do eksperymentowania z nowymi smakami:)

      Usuń
  8. Och, jak ja uwielbiam krewetki.
    Cudowny i smaczny przepis.
    Mniam, mniam :-)
    Pozdrawiam!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubimy pesto ale nigdy nie jadłyśmy go z krewetkami :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie pomyślałam o połączeniu bazylii i krewetek. Oba uwielbiam, muszę to wypróbować. ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Wypróbuj go koniecznie:)

      Usuń
  11. Uwielbiam krewetki w masełku i z czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krewetki są pyszne - nie trzeba do nich za dużo dodatków a zawsze to królewskie danie. Pozdrawiam:)

      Usuń