Ryba z piekarnika- pomysł na szybki i zdrowy obiad
Bardzo lubię ryby w przeciwieństwie do mojego męża. Na szczęście synek podziela moje preferencje smakowe. Mimo, iż zdania co do ryb w naszym domu są podzielone staram się od czasu do czasu jednak ją zaserwować. I gdy wówczas usłyszę od męża, że było dobre to wiem że tak rzeczywiście było. Myślę, że najważniejszy jest tutaj wybór odpowiedniej ryby o łagodnym i delikatnym smaku ( mało "morskim"). Ostatnio jestem fanką morszczuka. Kupuję go na targu rybnym niedaleko mojego domu. Wybieram całe tuszki i wbrew pozorom wcale nie ma przy nich dużo pracy. Wystarczy lekko je oczyścić i pozbyć się paru łusek. Ryby zazwyczaj piekę w piekarniku z dodatkiem ulubionych warzyw. Takie danie jest pyszne i syte i nikt nie narzeka, że to ryba!
Jak przygotować rybę pieczoną w piekarniku?
Przedstawiam przepis na pieczoną rybę z warzywami takimi jak: marchew, pietruszka i burak. Do tego pieczony bakłażan! I nic więcej nie potrzeba. Alternatywnie serwuję rybę z pieczonymi ziemniakami i surówką- też pycha:)
Składniki:
- tuszki morszczuka,
- kawałek masła,
- natka pietruszki,
- ulubione warzywa np.: marchewka, pietruszka, buraki, bakłażan
- oliwa,
- tymianek,
- rozmaryn,
- cytryna do podania
Przygotowanie:
Tuszki myję i oczyszczam a następnie wkładam do ich środka małe kawałeczki masła i kilka gałązek świeżej lub zamrożonej pietruszki. Tak przygotowaną rybę zawijam w folię i wkładam do lodówki.
W tym czasie przygotowuję pozostałe dodatki. Ulubione warzywa takie jak marchew, pietruszka i buraki myję , obieram i kroję na wzór frytek. Polewam je oliwą i posypuję tymiankiem i rozmarynem. Dokładnie mieszam warzywa by każde z nich było pokryte oliwą i przyprawami. Tak przygotowane przekładam na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i piekę około 30 minut w temp 180-190 stopni.
Bakłażana kroję na plastry grubości 1 cm, solę i skrapiam oliwą- piekę w tej samej temperaturze co pozostałe warzywa- około 30-40 minut . W tym czasie przewracam go kilka razy na drugą stronę. Rybę piekę razem z warzywami około 40 minut. Smacznego!
Uwielbiam! Dzięki za przepis, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! I smacznego:)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Smakuje podobnie jak wygląda:)
UsuńJa średnio lubię ryby,jakoś nie mogę się do nich przekonać - chociaż wiem,że to ważny składnik diety.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam ryby ale z nimi nie przesadzam bo wiem, że zakup jakościowo dobrej ryby nie jest taki prosty. Serwuję ją rodzince raz na tydzień lub dwa:)
UsuńWydaje mi się że to dość klasyczne podejście :-) ja lubię rybę posmarować pesto...
OdpowiedzUsuńKlasyka zawsze się obroni- przynajmniej w kuchni. Z pesto też może być smacznie:)
UsuńBardzo lubię ryby, w takim wydaniu pasuje mi jak najbardziej, bo nie lubię i nie bardzo mogę jeść smażone potrawy. Przepis świetny, który wykorzystam. Morszczuk bardzo mi odpowiada.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
Cieszę się bardzo i życzę smacznego:)
UsuńWyglada bardzo smacznie, dziekuje za przepis!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo!
Usuń