Gofry jaglane- pomysł na zdrowe i bezglutenowe śniadanie
Uwielbiamy gofry! Na słono, na słodko- puszyste i chrupiące. Aż mi ślinka cieknie. Często przygotowuję je na śniadanie dla mojej rodzinki.
Za każdym razem są inne za sprawą dodatków. Często jemy je z domowymi dżemami i kolorowymi owocami. Do tego zdrowe syropy, starta gorzka czekolada lub miód. Tak naprawdę smakują nam w każdym wydaniu.
Proponowany przeze mnie przepis jest na bazie kaszy jaglanej- dzięki której gofry są lżejsze i delikatniejsze. Pamiętam jak ciasto lepiło się do starej gofrownicy a od kiedy kupiliśmy nową gofry mają piękny kształt i idealnie odchodzą z foremek. To ważne by podczas gotowania czy pieczenia nie mieć pod górkę bo ma to być piękna przygoda w krainę smaków i aromatów. Nie wiem jak Wy ale ja już chce je jeść więc weźmy się w końcu za przepis:)
Dlaczego moje gofry są zdrowe?
Po pierwsze są bezglutenowe- zazwyczaj dodaję do nich mąkę gryczaną lub łączę ją pół na pół z ryżową. Ciasto na gofry powstaje z dodatkiem kaszy jaglanej, która jest cennym źródłem witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Do przygotowania moich gofrów nie używam mleka krowiego tylko roślinnego przygotowanego w domu. Do tego jajka z dobrego źródła i możemy być pewni, że zaserwujemy sobie wartościowy posiłek.
Przepis na gofry z kaszy jaglanej
Składniki:
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
- 5 łyżek mąki gryczanej,
- 1 żółtko,
- 1 białko,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1/2 szklanki mleka roślinnego,
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętajcie by ją dobrze wypłukać na sitku zanim wrzucicie ją do gotującej się wody. Pozwoli to pozbyć się jej gorzkiego smaku. Ja zazwyczaj gotuję kaszę wieczorem a rano robię gofry.
Ubijamy białko ze szczyptą soli w jednej misce a w drugiej łączymy pozostałe suche składniki: odcedzoną i wystudzoną kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Do ubitego białka dodajemy żółtko i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą suche składniki oraz mleko i całość delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy jeszcze płynny olej kokosowy, mieszamy i gotowe.
Wykładamy po dwie łyżki ciasta na gofr i pieczemy około 4- 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis, lubię gofry, ale bezglutenowych jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie i zapewne takie są w smaku, aż chce się je przygotować.
OdpowiedzUsuńOff top- a gofrownicę masz skąd? :)
OdpowiedzUsuńGofrownica firmy dezal:)
UsuńChętnie spróbuje, choć moje dzieci jak czują coś "zdrowego" od razu mówią nie nawet jak nie spróbują.
OdpowiedzUsuńTo nie mów,że to zdrowe to zjedzą :-)
UsuńChetnie wyprobuje przepis
OdpowiedzUsuńTeż jestem ogromną fanką gofrów, dlatego przepis na pewno wykorzystam! Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam się na przyszłość:)
UsuńBezglutenowych gofrów nigdy noe jadłam, ale jesli są tak pyszne jak glutenowe to czemu nie!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie są o niebo lepsze:0 Spróbuj koniecznie!
UsuńGofery z dżemorem to jednak muszą być niezdrowe i okryte nimbem owocu zakazanego :)
OdpowiedzUsuńAle jak dżemor jest domowy to można:)
UsuńMam ogromną ochotę na gofry, a że czasu ostatnio dużo, to na pewno w najbliższym czasie je zrobię:)
OdpowiedzUsuńRewelacja, zawsze kupuję kaszę jaglaną, a potem nie mam na nią pomysłu! Goferki, nadchodzę! :)
OdpowiedzUsuńOj już przepadłaś:)
Usuń