Brownie bezglutenowe

ciasto bezglutenowe



Beglutenowe brownie z truskawkami



Jeżeli lubicie smak czekolady oraz truskawek to brownie z truskawkami uznacie za strzał w dziesiątkę. To ciasto jest ekspresowe w wykonaniu. W dodatku bezglutenowe więc nie może być lepiej. To także odpowiedź i pomysł na wykorzystanie zapasu mrożonych owoców z lata. Gromadzę zawsze ich zapasy bo wiem, że takich nie kupię w sklepie. Często robię z nich koktajle, dodaję do przeróżnych placuszków czy omletów lub robię ciasto tak jak dzisiaj.

Brownie z truskawkami jest wilgotne w środku a aromat truskawek wypełnia każdy jego kawałek. Do wykonania ciasta możecie użyć świeże lub mrożone owoce i wcale nie muszą to być truskawki ale ja pozostaje wierna temu połączeniu. Ciasto jest dosładzane daktylami. Jeżeli użyjecie bardzo słodkich truskawek to możecie zmniejszyć ilość słodkich dodatków. Nie ma co przedłużać bierzmy się do pracy bo już mi ślinka cieknie na samą myśl o kawałku bezglutenowego brownie z truskawkami.



Przepis na brownie bezglutenowe



Składniki:


- 0,5 kg truskawek ( waga po rozmrożeniu)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego)
- 85 gram mąki ryżowej
- 60 gram kakao lub karobu 
- 100 gram daktyli


Przygotowanie:


Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20minut. Następnie odlewamy wodę i blendujemy je z pozostałymi składnikami. 

Tak przygotowane ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ( góra- dół) około 1h. 

Im większa forma tym ciasto wyjdzie niższe i skróci się czas pieczenia. 

Smacznego!

czekolada

 

10 komentarzy:

  1. Jestem mocno zakręcony na punkcie wszystkiego co czekoladowe. Jadłbym jak oszalały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm moim brownie nie zgrzeszysz aż tak bardzo ale kubki smakowe zaspokoisz:)

      Usuń
  2. Nooo takie ciasta to uwielbiam. Mocno czekoladowe a dotego moje ulubione dakryle. Zapisuje przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega fajnie prezentuje się ta struktura brownie :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. ojeju jakie fajne bezglutenowe brownie! <3

    OdpowiedzUsuń