Pyszne wegetariańskie danie-
kotlety z ciecierzycy
Bardzo polubiłam się z ciecierzycą:) Stosuję ją w kuchni od niedawna ale mam już kilka ulubionych dań z jej udziałem. To bez wątpienia jest hummus, domowa nutella no i kotlety.
Ziarna cieciorki po ugotowaniu można jeść nawet same co bardzo lubi robić mój synek. Ziarna są małe i miękkie a w smaku przypominają groch. Dania z cieciorką są syte i zdrowe. Przygotowuję na jej bazie także sałatki. Ale myślę, że jeszcze nie odkryłam całego potencjału cieciorki. Wszystko przede mną! Uwielbiam gotowanie więc będzie to dla mnie sama przyjemność:)
Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania kotletów z ciecierzycy. Wystarczy połączyć dosłownie kilka składników by przygotować pyszne, bezmięsne danie. Kotleciki smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Możecie wykorzystać je do zrobienia wegetariańskich burgerów lub zabrać do pracy w towarzystwie ulubionej surówki. Komponują się świetnie z różnymi dodatkami więc jedzcie je jak lubicie.
kotlety z ciecierzycy
Przepis na kotlety z ciecierzycy
Przygotowania należy zacząć od ciecierzycy. Wieczorem zalewam ją wodą a rano odcedzam i w świeżej wodzie gotuję do miękkości. Szczegółowy przepis jak to zrobić jest na blogu. Jako panierki używam bułki tartej robionej w domu- często piekę chleb, a żeby uzyskać bułkę tartą wystarczy, że ususzę kilka kromek a następnie zmielę je na gładko. Do smażenia używam zdrowego oleju : kokosowego, masła klarowanego lub smalcu. Co do przypraw to wystarczy pieprz i sól- natomiast gdy macie ochotę na bardziej aromatyczne danie to można dodać więcej przypraw.
Składniki:
- 1 szklanka surowych ziaren ciecierzycy
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki ( słodkiej lub ostrej)
- przyprawy do smaku: sól, pieprz,
- bułka tarta na panierkę
- zdrowy tłuszcz do smażenia,
Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: kurkumę , oregano i paprykę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około minuty. Następnie aromatyczną cebulkę z czosnkiem łączymy z ugotowaną i wystudzaną ciecierzycą i wszystko blendujemy.
Możecie uzyskać gładką konsystencję lub też wyczuwalne kawałki cieciorki to zależy od Waszych preferencji. Do masy na kotlety dodajemy surowe jajko oraz doprawiamy całość solą i pieprzem. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka można dodać 1-2 łyżki bułki tartej.
Teraz formujemy kotleciki. Ręce zwilżamy wodą i nadajemy kotletom pożądany kształt. Obtaczamy je bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz