Pulpeciki z mięsa z rosołu
Gdy za oknem zmienia się pogoda a my zaczynamy pociągać nosem to znak, że pora na rosół. Gotuję go z dobrej jakości mięsa. I właśnie o to mięso się rozchodzi. Rosół zjedzony a mięso zostaje dlatego postanowiłam zrobić z niego danie obiadowe by się nie zmarnowało.
Powiem Wam ,że wyszły mi pyszne pulpeciki. Bardzo pożywne, z dodatkiem warzyw i przypraw. A do tego pyszny i lekki sos na bazie mleka kokosowego. Danie idealne dla dzieci jak i dorosłych. Coś mi się wydaje, że już od teraz gotowanie rosołu będzie zawsze skutkowało powstaniem pysznych pulpecików!!!
Przepis na pulpety z mięsa z rosołu
Pulpetów wyszło całkiem sporo - ale to wszystko zależy od tego ile będziecie mieć mięsa. Do pulpetów dodałam cukinię i marchew bo akurat jest sezon na te warzywa ale spokojnie cukinię można zamienić innym warzywem lub użyć tylko marchewki. Ogólnie unikam glutenu dlatego użyłam mąki ryżowej. Można ją oczywiście zamienić na inną. A teraz pora na przepis na pulpety.
Składniki:
- 800 gram mięsa z rosołu,
- 200 gram cukinii,
- 200 gram marchewki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki mąki ryżowej,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- tłuszcz do obsmażenia pulpecików ( ja używam smalcu lub oleju kokosowego),
- 400 ml bulionu,
- 200 ml mleczka kokosowego,
- 1 łyżeczka curry,
Przygotowanie:
Mięso z rosołu należy obrać i drobno pokroić, można je też zmielić lub rozdrobnić. Wszystko zależy od tego jakim sprzętem dysponujecie i czy chcecie uzyskać gładką masę czy niekoniecznie.
Obraną cukinię i marchewki ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam na sitko, żeby warzywa puściły sok. Można je delikatnie posolić.
Gdy poszczególne składniki są już gotowe wówczas łączymy je wszystkie razem w misce: mięso, starte warzywa, jajko, pietruszkę, doprawiamy do smaku i dodajemy mąkę, która ma pomóc uzyskać bardziej zwartą konsystencję.
Odrywamy kawałek powstałej masy i w rękach formujemy kulki, obtaczamy je w mące ryżowej i smażymy na tłuszczu ( około 2- 3 minuty z obu stron). Żeby masa mięsna nie lepiła się do rąk formujcie kulki mokrymi rękami- to taki sprawdzony patent. Podsmażone pulpeciki przekładamy do patelni z wysokim brzegiem i zalewamy bulionem wymieszanym z mleczkiem kokosowym i łyżeczką curry.
Pulpety gotujemy w sosie pod przykryciem około 30 minut do momentu, aż pulpeciki będą miękkie a sos zgęstnieje. Pulpety podaję z ryżem i ulubioną surówką lub pieczonymi burakami.
Smacznego!
uwielbiam takie jedzenie, często jest smaczniejsze niż takie robione specjalnie
OdpowiedzUsuńDokładnie. A tu mamy 2 w 1 :)
UsuńBardzo lubię domowe jedzenie, jak tylko poczuję jego zapach, od razu przypomina mi się dzieciństwo… Pozdrawiam serdecznie !
OdpowiedzUsuńDomowe jedzenie to wartość sama w sobie! Smacznego:)
UsuńMięso z rosołu to nie moja bajka, ale czasy idą ciężkie, to nic nie można wywalił, trzeba przetworzyć. Zapisuję przepis
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu :) muszę wykorzystać pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zawsze to kolejna propozycja na domowy i zdrowy obiad:D
Usuń