Trufle- błoga chwila zapomnienia
Trufle przywodzą mi na myśl słodycz, błogość, chwilę zapomnienia. Te małe kuleczki mają coś w sobie, że na samą myśl o nich pojawia się uśmiech na mojej twarzy. Są po prostu pyszne a do tego zachęcają do zjedzenia swoim wyglądem ale i składem. Moje trufle są smaczne i zdrowe. Powstały z kilku składników. Gdy już zrobicie je w domu to prawdopodobnie nie skusicie się już na ich sklepową wersję. Takich trufli nigdzie nie kupicie, bo to co robione w domu jest pewne jeżeli chodzi o składniki i ich pochodzenie. Domowe trufle fit powstają bardzo szybko co jest dodatkowym argumentem za ich samodzielnym wykonaniem. Te fit słodycze systematycznie pojawiają się w naszym domu i cały czas zyskują swoich zwolenników.
Przepis na trufle
Z podanych składników uzyskacie kilkanaście sztuk- wszystko zależy jak duże kuleczki będziecie formować. Zamiast migdałów można użyć orzechy. W moim przepisie używam płatków owsianych bez glutenu.
Składniki:
- 2 szklanki daktyli
- 1/2 szklanki kokosu
- 1/2 płatków owsianych bezglutenowych
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 2 łyżki kakao lub karobu
- dodatkowo kokos, zmielone migdały i kakao do obtaczania
Przygotowanie:
Daktyle oraz płatki owsiane zalewamy wrzątkiem w osobnych miskach i zostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę a rozmiękłe daktyle i płatki blendujemy wraz z kakao na gładką masę. Do masy dodajemy wiórki kokosowe oraz zmielone migdały.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w przygotowanych posypkach. Dla ułatwienia formowania trufli można zwilżyć ręce.
Gotowe trufle układamy na talerzu z zachowaniem odległości między nimi i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Lubię takie smakołyki. I przygotowanie tego jest proste :)
OdpowiedzUsuńI o to chodzi w kuchni. Ma być smacznie, zdrowo i w miarę szybko:)
UsuńFajne, małe słodkie przekąski. Bardzo je lubię
OdpowiedzUsuńMy też. Pozdrawiam:)
UsuńOO, to taka zdrowsza wersja nawet :)
OdpowiedzUsuńDokładnie...bez wyrzutów sumienia:)
UsuńBardzo lubimy takie trufle, bo z każdym razem można użyć innych składników i tworzyć różne ciekawe połączenia smaków :D
OdpowiedzUsuńWiecie dziewczyny o czym mowa. Pozdrawiam:)
UsuńFajne, bo takie małe :D idealne przekąski do kawki sobotniej <3 mniam!
OdpowiedzUsuńDokładnie albo do kawki w dniu naszego święta. Wszystkiego dobrego:)
UsuńRobiłam kiedyś takie trufle, znikały w okamgnieniu :D Więcej zabawy z robieniem niż z jedzeniem, ale warto!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto!:)
UsuńWłaśnie miałam ochotę zrobić coś słodkiego :) Z chęcią wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Smacznego!
UsuńAleż smaczka mi zrobiłaś , uwielbiam takie słodycze ;)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj my tez uwielbiamy. Jak dobrze, że te trufle można tak szybko przyrządzić:)
UsuńTo prawda że nigdzie sie nie kupi czegoś co człowiek zrobi sobie z dopieszczonego przez siebie przepisu.
OdpowiedzUsuńO tak...a jak lubię wiedzieć co jem i co podaję najbliższym:)
UsuńBardzo podobają mi się takie truflowe kulki i postaram się je zrobić w domu.
OdpowiedzUsuńNo to smacznego:)
UsuńJeszcze nie miałam okazji przygotowywać tych słodkości, ale skoro już mam podpowiedź, jak je zrobić, to chętnie zdecyduję się na ich wyczarowanie. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i życzę smacznego:)
UsuńKocham trufle,chociaż wolę trzymać się od nich z daleka,bo nie wpływają dobrze na moją wagę ;)
OdpowiedzUsuńSzczerze, to nie przepadam za truflami. Za to moja siostra je uwielbia i lubię experymenty w kuchni i bardzo chętnie podeślę jej link do tego wpisu.
OdpowiedzUsuńPołączenie kokosu i czekolady to mój ulubiony mix.
OdpowiedzUsuńoooo coś mega łatwego.Zrobiłabym na długi weekend, ale mam w domu 2 Marcinów więc w listopadzie rządzą rogale, ale przepis zostawię sobie na później. Kinga
OdpowiedzUsuńPiekłam rogale w sobotę, rozeszły się w mgnieniu oka, pewnie upiekie i drugą porcję, ale trufle też zrobie
Usuń