Ciasto bananowe- banana bread
Banany są u nas zawsze w domu. Wszyscy je lubimy bo to zdrowa i pożywna przekąska. Ja lubię te owoce także za ich teksturę, dzięki czemu są idealnym składnikiem koktajli, ciasteczek, lodów, babeczek.
Aż mi ślinka cieknie gdy pomyślę o tych zdrowych smakołykach z bananem w roli głównej. Jak już wiecie uwielbiam desery i od jakiegoś czasu unikam nabiału i glutenu. Ale to nie znaczy, że mam ograniczone możliwości kulinarne wręcz przeciwnie.
Tym razem mam dla Was przepis na bezglutenowe ciasto bananowe, niektórzy nazywają je bananowym chlebkiem bo rzeczywiście przypomina go z wyglądu. Takie ciasto jest puszyste i aromatyczne, pełne orzechów i bakalii. Deser idealny do rozgrzewającej herbatki lub kawy. No to pieczemy:)
Przepis na bezglutenowy chlebek bananowy
Warto zaplanować go wcześniej i mieć w zanadrzu dojrzałe banany. Tuż przed pieczeniem przygotowuję także świeże mleko kokosowe. Możecie kupić je w sklepie lub zrobić sami. Moim słodzikiem w przepisie są daktyle. Do tego dochodzą słodkie rodzynki i banany. Jeżeli to za mało słodyczy to możecie użyć ok 100 gram cukru lub np. 2 łyżki miodu.
Składniki:
- 100 gram mąki ryżowej,
- 125 gram mąki gryczanej,
- 125 gram mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bez glutenu np. marki Amylon),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 dojrzałe banany,
- 300 ml mleka kokosowego,
- 100 gram płynnego oleju kokosowego,
- 3 jajka,
- garść rozdrobnionych orzechów,
- garść rodzynek,
- około 10 daktyli,
Przygotowanie:
Wszystkie trzy rodzaje mąki mieszamy w misce wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. W drugim naczyniu rozgniatamy widelcem dojrzałe banany, dodajemy mleko, jajka, płynny olej i razem wszystko mieszamy. Możecie zrobić to mikserem ale nie jest to konieczne- wystarczy trzepaczka.
Gdy składniki mokre się zmieszają dodajemy wcześniej przygotowane składniki suche. Wszystko razem mieszamy a na koniec dodajemy pokrojone orzechy i daktyle oraz rodzynki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do foremki- "keksówki" o wymiarach około 25 x 12 cm i pieczemy 50-60 minut w temperaturze 170 stopni.
Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Jeżeli wykałaczka wyjdzie z ciasta sucha to jest gotowe. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika a gdy ostygnie wyjmujemy je z foremki i rozkoszujemy się pysznym smakiem.
Smacznego!
Bardzo lubie, chociaż w moim domu banany bardzo szybko znikają, wiec zabim pomysle o cieknie, już ich nie ma 😉
OdpowiedzUsuńhehe to masz w domu jakichś smakoszy bananów:D Może jednak kiedyś się uda.... Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńPięknie! I jeszcze bez glutenu :) No to teraz wiem, jak wykorzystać banane kupione wczoraj w promocji Biedrze :)
OdpowiedzUsuńTo cieszę się bardzo. A do bananowego chlebka proponuje pyszny koktajl na mleku roślinnym. Smacznego!:)
UsuńTaki przepis jest mi potrzebny.
OdpowiedzUsuńBez glutenu, pożywny, treściwy i smaczny.
Tylko kto mi upiecze takie ciasto???
Bo ja nie.
No ale popatrzę i pomyślę,jak super smakuje :-)
Pozdrawiam!
Irena
Może znajdzie się ktoś życzliwy kto pomoże skoro tak Ci się przepis spodobał:) Pozdrawiam:)
Usuńszalenie smakowicie wygląda, ja niestety mam alergię na banany
OdpowiedzUsuńHmmm no to szkoda:) Ale myślę, że banany dałoby się podmienić na inne owoce czy też warzywo typu dynia czy cukinia:)
UsuńUwielbiamy wszelkie wypieki z bananów :D U nas bananów zawsze pod dostatkiem i albo zostawiamy je na domowe lody albo własnie na wypieki :)
OdpowiedzUsuńBanany to pyszny i bardzo wdzięczny dodatek do wielu deserów:) Pozdrawiam!
UsuńAch te bananowe wypieki! Zawsze na czasie.
OdpowiedzUsuńI zawsze pyszne:)
UsuńBardzo lubię chlebek bananowy, fajnie ze mi przypomniałas ten przepis
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo apetycznie, zjadłabym bardzo chętnie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie omnomnom
OdpowiedzUsuń