Strony

wtorek, 6 października 2020

Gofry ze szpinakiem i mango



gofry ze szpinakiem


Gofry ze szpinakiem i mango



Myślałam, że już mam faworyta jeżeli chodzi o gofry bo do tej pory bezkonkurencyjnie wygrywały gofry z kaszą jaglaną ale teraz wiem, że na horyzoncie pojawił się konkurent, który dorównuje im smakiem i zdrowym składem. Gofry o których mowa to bomba zdrowia- bez glutenu, bez laktozy a w zamian pyszne wnętrze warzywno- owocowe. Uwielbiamy je jeść całą rodziną a synek, który zaczyna troszkę wybrzydzać i nie chce makaronu ze szpinakiem to już przy gofrach nie ma problemu z zielonym składnikiem. Gofry smakują świetnie nawet same ale my jemy je z domowymi dżemami a ostatnio z domowym karmelem- pycha!



Jak przygotować gofry ze szpinakiem?


Możecie użyć świeży szpinak lub mrożony. Ja zazwyczaj wybieram tą drugą opcję. Wyciągam 2- 3 kostki mrożonego szpinaku wieczorem a na rano już mam gotowy jeden składnik. Podobnie robię z mango- gdy jest już dostępne na targu czy w sklepach kupuję je i mrożę gotowe porcje owocu pokrojonego w kostkę. To znacznie ułatwia pracę- wyciągam z zamrażalnika gotowe produkty i następnego dnia tworzę to co sobie wymyślę:) Do zrobienia ciasta na gofry używam mleka roślinnego- kokosowe ze szpinakiem komponuje się idealnie. Jak już wspominałam są to gofry bezglutenowe- możecie użyć dowolnej mąki a ja stosuję mieszankę mąk bezglutenowych, które aktualnie są dostępne w mojej szafce. Przepis na gofry jest łatwy więc do dzieła:)


Składniki:


- 1 mały banan
- 100 gram mango 
- 2 kostki mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka 
- 1 szklanka mąki  ( u mnie 100 gram gryczanej, 30 jaglanej i 30 ryżowej)
- 1/4 szklanka oleju
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:


W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i kokos. W drugiej misce miksujemy/ blendujemy ze sobą pokrojonego na kawałki banana, mango, szpinak, mleko, jajko i olej na jednolitą masę. Suche składniki łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy. 

Powstałą masę nakładamy łyżką na mocno rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 4 minuty. Ja nakładam 3 łyżki masy na jeden gofr. Jedzcie je z ulubionymi dodatkami. 
Są pyszne- przekonajcie się sami.

 Smacznego!


zdrowe gofry dla dzieci




13 komentarzy:

  1. Jak to gofry ze szpinakiem?? Nie uwierzyłam w pierwszej chwili, ale wyglądają pysznie, więc na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gofry uwielbiam i na słodko i w wersji wytrawnej również

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej ależ oryginalne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no takim połączeniem to mnie zaskoczyłaś, z chęcią wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam takich gofrów, a jestem bardzo ciekawa ich smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie! Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii. Napisz czy Ci smakowało:)

      Usuń
    2. Ok, może już niebawem uda mi się wykonać w domu tę propozycję.

      Usuń
  6. Gofrów w tym stylu jeszcze nie robiłem, choć zdarzały się naleśniki i ciasta ze szpinakiem, wbrew pozorom to ciekawy dodatek to takich smakołyków powstających w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak...a dodatkowo dzięki szpinakowi potrawy nabierają ciekawego koloru:)

      Usuń