Gofry ze szpinakiem i mango
Myślałam, że już mam faworyta jeżeli chodzi o gofry bo do tej pory bezkonkurencyjnie wygrywały gofry z kaszą jaglaną ale teraz wiem, że na horyzoncie pojawił się konkurent, który dorównuje im smakiem i zdrowym składem. Gofry o których mowa to bomba zdrowia- bez glutenu, bez laktozy a w zamian pyszne wnętrze warzywno- owocowe. Uwielbiamy je jeść całą rodziną a synek, który zaczyna troszkę wybrzydzać i nie chce makaronu ze szpinakiem to już przy gofrach nie ma problemu z zielonym składnikiem. Gofry smakują świetnie nawet same ale my jemy je z domowymi dżemami a ostatnio z domowym karmelem- pycha!
Jak przygotować gofry ze szpinakiem?
Składniki:
- 100 gram mango
- 2 kostki mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki ( u mnie 100 gram gryczanej, 30 jaglanej i 30 ryżowej)
- 1/4 szklanka oleju
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i kokos. W drugiej misce miksujemy/ blendujemy ze sobą pokrojonego na kawałki banana, mango, szpinak, mleko, jajko i olej na jednolitą masę. Suche składniki łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy.
Powstałą masę nakładamy łyżką na mocno rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 4 minuty. Ja nakładam 3 łyżki masy na jeden gofr. Jedzcie je z ulubionymi dodatkami.
Są pyszne- przekonajcie się sami.
Smacznego!
Jak to gofry ze szpinakiem?? Nie uwierzyłam w pierwszej chwili, ale wyglądają pysznie, więc na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Są pyszne!
UsuńGofry uwielbiam i na słodko i w wersji wytrawnej również
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak jak ja:)
UsuńOjej ależ oryginalne połączenie :)
OdpowiedzUsuńA jakie smaczne;)
Usuńno takim połączeniem to mnie zaskoczyłaś, z chęcią wypróbuję!
OdpowiedzUsuńCieszę się z obu powodow:) Smacznego!
UsuńNigdy nie robiłam takich gofrów, a jestem bardzo ciekawa ich smaku.
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie! Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii. Napisz czy Ci smakowało:)
UsuńOk, może już niebawem uda mi się wykonać w domu tę propozycję.
UsuńGofrów w tym stylu jeszcze nie robiłem, choć zdarzały się naleśniki i ciasta ze szpinakiem, wbrew pozorom to ciekawy dodatek to takich smakołyków powstających w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńO tak...a dodatkowo dzięki szpinakowi potrawy nabierają ciekawego koloru:)
Usuń