Makaron ze szpinakiem- zielono mi:)
To nie jest zwykły makaron ze szpinakiem ale z sosem Shrek, który swoją nazwę zawdzięcza zielonemu kolorowi.
Wasze dzieci go pokochają- danie to jest bardzo dobre oraz szybkie i łatwe w przygotowaniu. Więcej rekomendacji chyba już nie trzeba!:)
Powstaje poprzez połączenie szpinaku z serkiem mascarpone, dzięki któremu zyskuje kremową konsystencję i delikatny smak. Odrobina przypraw i parmezan wieńczą to danie i gwarantują bardzo przyjemne doznania smakowe.
Sos Shrek z pewnością zyska swoich zwolenników wśród dużych i małych smakoszy i obali mit o niesmacznym szpinaku. Uwierzcie mi na słowo a najlepiej sami się przekonajcie wykonując to danie w domu.
Przepis na makaron z sosem Shrek
Do tego dania używam całego opakowania szpinaku i serka mascarpone. Z takich proporcji powstanie dość dużo sosu - dla mojej trzyosobowej rodziny wystarczy go na dwa obiady ale jeżeli lubicie dodawać bardzo dużo sosu to niewykluczone, że starczy na mniej porcji:) Najczęściej łączę ten sos z makaronem tagliatelle ale z innymi też będzie dobrze smakować.
Składniki :
- makaron
- szpinak - mrożony opakowanie 450 gram lub świeży
- serek mascarpone - 250 gram
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula,
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- łyżka soku z cytryny
- parmezan do wykończenia dania
- parmezan do wykończenia dania
Przygotowanie:
Mrożony szpinak wyjmujemy z zamrażalki i zostawimy w lodówce na całą noc. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy nasz sos Shrek. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy na drobne kawałki, podobnie postępujemy z czosnkiem. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie, gdy się zrumienią dodajemy szpinak. Świeży szpinak dokładnie płuczemy a następnie wrzucamy na patelnię, natomiast mrożony szpinak po całonocnym rozmrażaniu w lodówce odsączamy na sitku i taki dodajemy do potrawy.
Smażymy 10 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowany szpinak przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek mascarpone i blendujemy. W finalnej wersji sos powinien być w miarę jednolity.
Doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami, których użyliśmy wcześniej. Sos wraca z powrotem na patelnię, dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Prawda, że szybkie i łatwe danie?
Smacznego!
Uwielbiam takie dania ;)
OdpowiedzUsuńJa też. Mniam!
UsuńBardzo lubię, ale ze świeżym szpinakiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Nie ma problemu może być świeży....smacznego:)
UsuńNawet moim dzieciom smakuje �� Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńDzieciom zwłaszcza smakuje ten sos. Dziękuję za odwiedziny:)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńZgadza się!
OdpowiedzUsuńProsto, szybko i zdrowo.Uwielbiam szpinak, zwłaszcza świeży,ale jak nie ma, to mrożony jak najbardziej.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis na fajne danie.
Pozdrawiam :-)
Irena
Uwielbiamy szpinak, dziekuje za przepis, wyprobujemy! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki! Aż chyba zrobię dzisiaj na obiad:)
OdpowiedzUsuń