Snickers- fit baton
Takie fit słodycze to pyszna i zdrowa alternatywa do sklepowych gotowców. A co najlepsze ,że do ich wykonania możecie zaangażować Wasze pociechy i świetnie spędzić razem czas. Mój synek porzuca zabawki gdy tylko widzi, że mama zabiera się za pieczenie lub gotowanie. Od razu szuka swojego fartuszka i jest w stanie gotowości do niesienia pomocy:)
I jak tu nie piec i nie gotować skoro ma to same korzyści! Rodzina odżywia się zdrowo, spędzamy razem czas przy wspólnym przygotowaniu posiłków i dopieszczamy swoje kubki smakowe. Uwielbiam to!
Przepis na snickersa fit
Co wiemy o snickersie? Jest smaczny, najeżony orzechami i karmelem, polany czekoladą. Rozpływający się w ustach! I gwarantuję Wam przygotujemy właśnie takie batona - z małą różnicą bo moja wersja będzie bez tłuszczu palmowego, przeciwutleniaczy i 5 łyżeczek cukru w jednym batonie. To będzie zdrowa słodycz, od której ciężko będzie się Wam oderwać. Fit snickers ma 3 warstwy: spód, warstwę karmelową i polewę czekoladową. Moje batony są bezglutenowe i bez laktozy ponieważ używam bezglutenowych płatków owsianych oraz mleka roślinnego.
Składniki:
SPÓD
- 100 gram daktyli
- 60 gram płatków owsianych
- 25 gram kokosu
- 1 łyżka kakao
WARSTWA KARMELOWA
- 100 gram daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 20 gram orzechów włoskich
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 gram czekolady z dużą zawartością kakao
- 3 łyżki mleka ( u mnie kokosowe)
Przygotowanie:
Przygotowujemy naczynie na nasz baton- u mnie to jest szklana keksówka, którą wykładam folią spożywczą- dzięki niej łatwiej będzie mi wyciągnąć baton w całości.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy je na gładką masę. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.
Teraz przygotujemy spód: połowę masy daktylowej blendujemy z płatkami owsianymi, kokosem i kakao. Tak powstałą masę wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do zamrażalki.
Kolejny krok to przygotowanie warstwy karmelowej. Drugą połowę masy daktylowej łączymy z masłem orzechowym i posiekanymi orzechami. Tak powstałą masę wykładamy na schłodzony już spód. I wstawiamy ponownie do zamrażalnika.
Teraz pozostało już tylko przygotowanie polewy czekoladowej. Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej lub w garnuszku i gdy się delikatnie schłodzi wylewamy ja na nasz fit baton. Wstawiamy ostatni już raz do zamrażalki na około 30 minut. Po tym czasie można już wykrawać zgrabne batoniki i cieszyć się pysznym ich smakiem bez wyrzutów sumienia:)
Gotowe batoniki przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Bardzo lubię takie pożywne ciasta, ciastka i batony. Dostarczają dużo energii i błonnika, a dzięki czekoladzie też rozpieszczają podniebienie :D
OdpowiedzUsuńDokładnie tak i do tego wiesz co jesz:)
UsuńGdyby nie orzechy w dużej ilośći...mnie uczulają, już bym się rzuciła na tę słodycz!
OdpowiedzUsuńHmmm snickers to też orzechy ale myślę,że mogłabyś je zamienić innymi ziarnami - np. migdałami lub słonecznikiem, a jak i one odpadają to proponuję ekspandowane zboża. Mam nadzieje, że będziesz mogła także stworzyć wersję dla siebie:)
UsuńWygląda super, muszę spróbować. Kocham zarówno orzechy, daktyle, jak i kokos..o czekoladzie już nie wspomnę ;-)
OdpowiedzUsuńTo już przepadłaś:D
UsuńMusze zapamietac bo to ulubiony baton mojego chłopaka xD
OdpowiedzUsuńMoże i TY go polubisz:)
UsuńUwielbiam daktyle:) są bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńTo ten baton z pewnością Ci posmakuje. Pozdrawiam!
UsuńJa jestem łasuch z nadwagą to to jest coś dla mnie! Muszę z żona pogadać, niech mi takie zrobi
OdpowiedzUsuńTylko lepiej pomagaj bo jak żonie posmakuje to nic nie zostanie dla Ciebie:P
UsuńAle extra, wypróbuje kiedyś też przepis. Super. Dzięki
OdpowiedzUsuńKoniecznie Anetko bo jest pyszny:)
UsuńPrzyznam, ze wygladaja apetycznie. Chyba sie skusze :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się skusisz:)
UsuńUwielbiam snickersa, a jego zdrowa wersja jest godna poświęcenia uwagi. Dziękuję za przepis, będę korzystał!
OdpowiedzUsuńCieszę się i obiecuję, że nie pożałujesz:)
Usuń