Strony

poniedziałek, 4 maja 2020

Zupa krem z porów


domowa zupa



Domowa zupa- krem z porów



W kuchni wyznaję stare zasady: prawdziwy obiad jest dwudaniowy Zwłaszcza gdy w domu jest dziecko to zupa jest daniem obowiązkowym.

Podawanie w domu zupy to idealny sposób na przemycanie wartościowych warzyw i zdrowych tłuszczy. A jeżeli chodzi o zupę krem to jest ona idealnym wyjściem w przypadku gdy dziecko nie chce jeść kawałków warzyw, wyławia je z zupy a w momencie gdy są zblendowane zajada je z apetytem. Sprawdza się to u nas w przypadku zupy pieczarkowej i porowej właśnie:)



Przepis na zupę krem z porów



Zupa wychodzi bardzo aromatyczna i kremowa. Wyrazista w smaku ale nie ostra. Idealna zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. 

Składniki:


- 250 gram pora ( białej części- około 3 małe sztuki)
- 300 gram ziemniaków
- cebula
- 2 łyżki masła lub smalcu
- 1 litr bulionu
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Pora dokładnie myjemy a następnie kroimy jego białą część na talarki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę- podobnie cebulę. 


W rondelku roztapiamy dwie łyżki tłuszczu i podsmażamy na nim przygotowane warzywa przez około 2 minuty - mieszając od czasu do czasu. 


Do podsmażonych warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy całość około 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie zupę blendujemy na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać około 100 ml śmietany 30 % ale nie jest to obowiązkowe. 


Zupę podaję z domowymi grzankami i podprażonymi pestkami dyni.

 Smacznego! 


kuchnia domowa

7 komentarzy:

  1. NIe bardzo lubimy pory, ale moze w formie kremu posmakuja nam? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest taka szansa. Czego oczy nie widzą to buzia chętnie zje:):)

      Usuń
  2. Zdecydowanie moje smaki! Uwielbiam por!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię zupy z dodatkiem pora. Często robię też z dodatkiem orientalnych przypraw - fajnie podkreślają smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno takie przyprawy nadały by jej całkowicie inny charakter. Kuchnia to małe laboratorium wiele chwytów dozwolonych. Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Prosty przepis, a ja uwielbiam zupy krem :) Muszę koniecznie zrobić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robie prawie identyczną, tylko ja podaje z chipsami z boczku albo z kiełbasy krakowskiej. Bardzo oddaje aromatu ( oczywiście nie jest to rozwiązanie dla wegan)

    OdpowiedzUsuń