Pasta z ciecierzycy na słodko- domowa nutella
Kto nie lubi nutelli? Wiadomo to klasyk...ale dlaczego tak naszpikowany cukrem i innymi składnikami, które raczej nie zasługują na naszą uwagę!
Dobrze, że mój synek nie poznał jej smaku w klasycznym sklepowym wydaniu bo pewnie trudniej byłoby przekonać go do domowej nutelli. A tak zajada ją z apetytem i prosi o dokładkę:)
Tak naprawdę to głównie z domu dzieci wynoszą swoje przyzwyczajenia żywieniowe i co im zaproponujemy jako rodzice na długo pozostanie w ich żywieniowych wyborach. To już wiecie dlaczego tak się staram i wymyślam różne zdrowe dania i desery. Dla mnie liczy się jakość i smak. A domowa nutella spełnia te dwa kryteria i jest doskonałą propozycją jako pasta do chleba, gofrów, naleśników i czego tylko chcecie. Jest gęsta i kremowa. Jedzcie na zdrowie:)
Ciecierzycę gotujemy do miękkości o czym już pisałam w poście o hummusie.
Przepis na domową nutellę
Pasta powstaje bardzo szybko. Gdy już mamy ugotowaną ciecierzycę wystarczy jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki i gotowe:)
Składniki:
- szklanka ciecierzycy ( po ugotowaniu około 300 gram)
- 250 ml mleka roślinnego
- 6 łyżek masła orzechowego
- 6 łyżek kakao ( u mnie kakao pół na pół z karobem)
- 2 łyżki miodu
- kilka daktyli
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut.
Ciecierzycę odcedzamy, podobnie robimy z daktylami. Wszystkie składniki blendujemy ze sobą a tak powstałą masę przekładamy do słoiczków.
Gotową domową nutellę przechowujemy w lodówce.
Brzmi pysznie! <3 Na pewno spróbuję zrobić w domu! Kasia
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie:) Pozdrawiam i życzę smacznego:)
UsuńZastanawiam się, czy z soczewicy też wyjdzie :) Bo jeśli tak, to mam w domu wszystkie składniki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju zdrowe słodkości :)
Ni próbowałam ale jest tylko jedno wyjście samemu się przekonać. Mam nadzieję, że Ci posmakuje:)
UsuńNo to zdecydowanie coś dla mnie, nawet nie wiedziałam, że można sobie coś takiego zrobić. :D
OdpowiedzUsuńNo to smacznego:)
UsuńCieciorkę lubię ale w tej postaci jeszcze nie znałam.
OdpowiedzUsuńCieciorka ma mnóstwo możliwości. To bardzo wdzięczny składnik- super komponuje się z wieloma dodatkami.
UsuńWłaściwie w Europie nie są znane pasty z Fabaceae na słodko, a np. w Japoni słodka pasta z fasoli to podstawa niezliczonych ilości ciastek i deserów!
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy wszelkie tego typu domowe kremy czekoladowe :) a z ciecierzycy dodatkowo jest bogaty w białko :)
OdpowiedzUsuńWięc mamy tutaj połączenie idealne- pysznie i zdrowo!
UsuńCzy ciecierzyca ma wystarczająco dużo smaku orzechowego? Bo ja bym jeszcze orzeski dodał
OdpowiedzUsuńRóżne chwyty dozwolone...byleby tylko smakowało:)
UsuńSuper! Ja się zbieram, żeby poeksperymentować na słodko-kakaowo z avocado.
OdpowiedzUsuńTeż eksperymentowałam z avocado i bananem, do tego kakao i pyszny krem gotowy:)
UsuńZapowiada sie bardzo apetycznie, na pewno sprobujemy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i życzę smacznego:)
UsuńDługo się powstrzymywałam przed zrobieniem takiej pasty, ale chyba jednak się nie powstrzymam :D mam nadzieję, że bez miodu też będzie spoko i daktyle załatwią sprawę słodkości :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie pysznie. Ewentualnie można dodać banana, żeby dosłodzić:)
UsuńJeszcze nie robiłam sama butelki, ale może kiedyś się odważę i spróbuję. Brawo za pomysłowość.
OdpowiedzUsuń