Orkiszowe drożdżówki z budyniem
Nie wiem co bardziej lubię- piec czy jeść? Chyba jedno i drugie! Drożdżówki "chodziły" już za mną od jakiegoś czasu. Gdy już miałam dobrą mąkę orkiszową i wiejskie mleko to musiałam je zrobić. Ku uciesze wszystkich domowników a zwłaszcza synka:)
Przepis jest w miarę prosty- nie wiem dlaczego niektórzy obawiają się ciasta drożdżowego mi ono zawsze wychodzi-postępujcie zgodnie ze wskazówkami a na pewno się uda.
Taka drożdżówka to propozycja na śniadanie, drugie śniadanie do pracy czy szkoły także na deser! Jak widzicie ja mogę je jeść o każdej porze a Wy jak spróbujecie też możecie stać się ich fanami. Są na to wielkie szanse:)
Przepis na domowe drożdżówki z budyniem
Z podanych składników otrzymacie około 8 drożdżówek o średnicy miski na zupę. Ja zawsze piekę podwójną porcję bo wiem jak to się skończy. Warto mieć zapas:) Moje drożdżówki wychodzą delikatnie słodkie- jeżeli lubicie słodsze wypieki dodajcie więcej cukru lub bardzo słodki dżem do nadzienia.
Składniki:
- 300 gram mąki orkiszowej
- 60 gram masła
- 30 gram drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka + 1/2 litra mleka na budyń
- 1 jajko
- budyń
- domowa konfitura
- sól
- sól
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. W misce mieszamy ze sobą połowę szklanki letniego mleka, drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy delikatnie by pozbyć się grudek. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to około 30-40 minut. W tym czasie należy stopić masło.
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego przesianą mąkę, stopione masło, jajko, szczyptę soli i resztę cukru. Ciasto wyrabiamy w misce tak by odchodziło nam od ręki i nie było kleiste- jeżeli jest taka potrzeba można dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce i ponownie przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia- kolejne pół godziny.
W tym czasie gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i schładzamy go.
Gdy ciasto ponownie wyrośnie odrywamy jego kawałki i cienko wałkujemy. Ja wycinałam kształty od miseczki na deser. Boki drożdżówek zawijamy do góry, żeby zminimalizować wypływanie nadzienia. Na środek każdej drożdżówki nakładamy zimny budyń oraz słodką konfiturę- ja użyłam truskawkowej.
Drożdżówki kładziemy na blaszce i ustawiamy tuż przy szybie nagrzewającego się piekarnika bo jeszcze trochę wyrosną. Układajcie je na blaszce w odstępach od siebie żeby się nie pozlepiały.
Drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut ( do zrumienienia). Można zjadać zaraz po wystygnięciu. Smacznego!
Wyglądają przepysznie! Dawno nie jadłam drożdżówek, a że ostatnio bardzo polubiłam pieczenie, to chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że chcesz upiec coś wg mojego przepisu. Mam nadzieję,że wszystko się uda. Smacznego:)
UsuńUwielbiam drożdżówki z budyniem! Ale mi smaka narobiłaś, dziś już nie upiekę, bo późno, ale mam pomysł na jutrzejszy deser:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i smacznego:)
UsuńTo jedna z moich ulubionych wersji drożdżówek. :)
OdpowiedzUsuńKlasyka zawsze się obroni:) Pozdrawiam:)
UsuńZapachniało latem na wsi, bułeczki drożdżowe to smak wakacji u babci na wsi
OdpowiedzUsuńOj tak...tak się napatrzyłam na ten obrazek z dzieciństwa, że teraz nie potrafię inaczej:)
UsuńRobiłyśmy jakiś czas temu drożdżówki z budyniem a teraz mamy zamiar zrobić jagodzianki :D Jednak u nas ciasto drożdżowe zawsze musi mieć kruszonkę :D
OdpowiedzUsuńKażdy ma swoje ulubione smaki ja dodaję kruszonkę do drożdżówek z jabłkami:)
Usuńojeju :D jakie pysznosci :D jak ja lubię takie drożdżóweczki ! :D i to jeszcze z budyniem! ah :D
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciężko się im oprzeć:)
UsuńTeż ostatnio robiłam z budyniem ❤️ Kocham takie domowe wypieki
OdpowiedzUsuńJa też:)
UsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńWyglądają prze-pysz-nie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBardzo lubię drożdżówki, ale z budyniem nigdy jeszcze nie piekłam.
OdpowiedzUsuńMoże spróbuję...
Zachęcam i polecam ten przepis:)
UsuńSkorzystam, bo takie rzeczy lubię bardzo, bardzo:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój przepis się przyda. Smacznego!:)
UsuńDrożdżówki to ja lubię ze wszystkim :)
OdpowiedzUsuńTo trafiła się na blogu prawdziwa fanka drożdżówek:) Ja po zasmakowaniu domowej już nie wybieram kupnych to nie to samo:)
Usuń