Syrop z pokrzywy
kwietnia 26, 2021
9
domowe leki
,
medycyna naturalna
,
pokrzywa właściwości
,
sok z pokrzywy
,
syrop z pokrzywy
,
zdrowe leki
,
zdrowie
Syrop z pokrzywy
To niesamowite, że cenne składniki rosną obok nas, na wyciągnięcie ręki. Na co dzień ich nie doceniamy i traktujemy jak chwasty. A jest to tak naprawdę bogactwo cennych, naturalnych składników prozdrowotnych. Pokrzywa ma bardzo szerokie działanie. Wzmacnia włosy i paznokcie, dostarcza naszemu organizmowi wiele witamin i minerałów w tym żelazo, cynk, wapń oraz magnez.
Syrop z pokrzywy to świetne lekarstwo wspomagające walkę z anemią czy też przeziębieniem. Działając moczopędnie oczyszcza nerki i układ krwionośny. Kto by pomyślał, że mamy taki skarb dostępny bez większego wysiłku.
Ja zbieram pokrzywę na wsi, z dala od zgiełku miasta i spalin. Dobrym miesiącem na zbiór jest maj. Część z nich suszę na słońcu a z reszty przygotowuję syrop.
- 1 kg pokrzywy (łodyga i liście),
- 1,5 litra wody,
- 150 gram cukru,
- 1 cytryna,
Pokrzywę płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze godzinę. Następnie ściągamy z gazu i odkładamy do następnego dnia.
Przepis na syrop z pokrzywy
Składniki:
- 1,5 litra wody,
- 150 gram cukru,
- 1 cytryna,
Przygotowanie:
Pokrzywę płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze godzinę. Następnie ściągamy z gazu i odkładamy do następnego dnia.
Następnego dnia odcedzamy powstały sok i dokładnie wyciskamy pokrzywy. Do otrzymanego wywaru dodajemy 150 gram cukru oraz sok z jednej cytryny. Ja używam cukru trzcinowego nierafinowanego. Całość gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków. Ja zostawiam je tak i dopiero kolejnego dnia pasteryzuję około 15-20 minut. W tym celu wkładam zimne słoiczki do garnka, zalewam je zimną wodą tak mniej więcej do 3/4 wysokości słoiczka i gotuję na średnim ogniu 15-20 minut. Po tym czasie słoiczki wyciągam z garnka i układam je na ścierce wieczkiem do dołu. Gdy już wystygną chowam je do szafki lub piwnicy.
Gotowe!
Nigdy nie piłam i nie robiłam, a już w zeszłym roku sobie o tym myślałam, że może warto spróbować.
OdpowiedzUsuńTo może w tym roku się skusisz na zdrową alternatywę. Pozdrawiam:)
Usuńa moje dzieci "zabijają" je patykami ;-) Z chęcią wypróbuję ten przepis, też wolę naturalne środki na różne dolegliwości
OdpowiedzUsuńSuper! Dzieci zobaczą, że z pokrzywa da się lubić:)
UsuńSłyszałam o syropie z mniszka lekarskiego, ale takiego z pokrzywy nigdy się u nas nie robiło.
OdpowiedzUsuńCo roku robię też syrop z mniszka a pokrzywa to dodatkowe cenne źródło zdrowia, które zamykam w słoiczkach:)
Usuńhttps://www.miloscmamy.pl/2019/05/syrop-z-mniszka-lekarskiego.html
Syropu z pokrzywy nigdy nie próbowałam, ale jestem ciekawa jego smaku :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Smak jest do przyjęcia- synek nie narzeka!:)
UsuńSuper. Na zdrowie!
OdpowiedzUsuń