Tarta bezglutenowa z burakiem i fetą
Wytrawna tarta sprawdzi się na rodzinną kolację czy też podczas wizyty znajomych. Jest syta i aromatyczna. Ciasto jest delikatne i kruche, wprost rozpływa się w ustach. Przepis na nie jest na tyle uniwersalny, że wykonacie go praktycznie z każdej mąki.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na foremkę. Żeby ułatwić sobie tą czynność można rozwałkowywać ciasto na folii wtedy łatwo przeniesiecie je do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i w tym czasie ciasto w foremce trzymajcie w lodówce. Ciasto na tartę pieczemy najpierw 15 minut. Spód tarty można wyłożyć kaszą lub grochem, żeby stworzyć obciążenie wtedy ciasto równo się wypiecze.
Teraz mamy 15 minut na przygotowanie pozostałych składników. Buraki obieramy i kroimy w plastry lub kostkę. Szpinak smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu odparowania wody w przypadku szpinaku mrożonego a gdy macie świeży szpinak to wystarczy mu 10 minut smażenia na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu. Szpinak doprawiamy do smaku rozgniecionym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Sos do tarty przygotujemy łącząc ze sobą śmietanę, jajko oraz pokrojony w kostkę ser. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku.
Po 15 minutach ciasto już jest lekko podpieczone. Wyciągamy je z piekarnika i wykładamy na nie nasze składniki. Szpinak na spód, następnie feta oraz burak. Całość zalewamy sosem i posypujemy orzechami. Pieczemy kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni. Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło ale także na zimno. Smacznego!
Mój faworyt to tarta gryczana, która w połączeniu z pozostałymi dodatkami zapewni Wam niezapomniane doznania smakowe. Pisząc ten post właśnie ją skosztowałam na kolację i chcę jak najszybciej podzielić się z Wami przepisem, żebyście sami przekonali się jaka jest smaczna:)
Ciasto warto przygotować wcześniej, im dłużej leżakuje w lodówce tym jest pyszniejsze po upieczeniu. Ja zazwyczaj zagniatam ciasto po śniadania a wieczorem przygotowuję tartę na kolację. Jeżeli chodzi o składniki to możecie nieco poeksperymentować. Ja robiłam już wiele wersji tej tarty. Używałam soczewicy i kiełbaski, czerwonej fasolki i boczku, pomidorów, papryki co kto lubi. Jednak połączenie z poniższego przepisu to mój faworyt. Szpinak, ser kozi i burak to jest to. Wszystko do siebie pasuje i smakuje znakomicie. Zresztą przekonajcie się sami!
Jak już wypominałam ciasto warto przygotować wcześniej. Podobnie jest burakami - ugotujcie je wcześniej, żeby w momencie przygotowywania tarty były już miękkie i wystudzone. Resztę składników wystarczy wyjąć z lodówki i przygotujecie je gdy ciasto na tartę będzie się podpiekało. Jeżeli nie lubicie sera koziego to użyjcie innego sera- feta sprawdzi się znakomicie. Dokładny przepis podzielę na ciasto, nadzienie i sos. No to do dzieła!:)
Ciasto
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 80 gram masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
Nadzienie:
- 2 ugotowane buraki
- opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego ( 300- 400 gram)
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
Sos:
- 150-200 ml śmietany
- 1 jajko
- 100-150 gram sera koziego,
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz do smaku
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Łączymy ze sobą wszystkie składniki: mąkę, jajko, miękkie masło oraz śmietanę. Zagniatamy kulę z ciasta, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Buraki gotujemy do miękkości i odkładamy je do wystygnięcia.
Ciasto warto przygotować wcześniej, im dłużej leżakuje w lodówce tym jest pyszniejsze po upieczeniu. Ja zazwyczaj zagniatam ciasto po śniadania a wieczorem przygotowuję tartę na kolację. Jeżeli chodzi o składniki to możecie nieco poeksperymentować. Ja robiłam już wiele wersji tej tarty. Używałam soczewicy i kiełbaski, czerwonej fasolki i boczku, pomidorów, papryki co kto lubi. Jednak połączenie z poniższego przepisu to mój faworyt. Szpinak, ser kozi i burak to jest to. Wszystko do siebie pasuje i smakuje znakomicie. Zresztą przekonajcie się sami!
Przepis na bezglutenową tartę z burakami
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 80 gram masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
Nadzienie:
- 2 ugotowane buraki
- opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego ( 300- 400 gram)
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
Sos:
- 150-200 ml śmietany
- 1 jajko
- 100-150 gram sera koziego,
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na foremkę. Żeby ułatwić sobie tą czynność można rozwałkowywać ciasto na folii wtedy łatwo przeniesiecie je do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i w tym czasie ciasto w foremce trzymajcie w lodówce. Ciasto na tartę pieczemy najpierw 15 minut. Spód tarty można wyłożyć kaszą lub grochem, żeby stworzyć obciążenie wtedy ciasto równo się wypiecze.
Teraz mamy 15 minut na przygotowanie pozostałych składników. Buraki obieramy i kroimy w plastry lub kostkę. Szpinak smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu odparowania wody w przypadku szpinaku mrożonego a gdy macie świeży szpinak to wystarczy mu 10 minut smażenia na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu. Szpinak doprawiamy do smaku rozgniecionym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Sos do tarty przygotujemy łącząc ze sobą śmietanę, jajko oraz pokrojony w kostkę ser. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku.
Po 15 minutach ciasto już jest lekko podpieczone. Wyciągamy je z piekarnika i wykładamy na nie nasze składniki. Szpinak na spód, następnie feta oraz burak. Całość zalewamy sosem i posypujemy orzechami. Pieczemy kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni. Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło ale także na zimno. Smacznego!
Czy masz propozycję zastąpienia fety? :)
OdpowiedzUsuńJak ser odpada całkowicie to może tofu? lun anchois? Jak żadna propozycja Ci nie podejdzie to po prostu spróbuj pominąć ten składnik:)
OdpowiedzUsuńSzpinak, feta i buraki? Wspanialy pomysl, wybrobujemy! Pozrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie!! Smacznego:)
UsuńWygląda pysznie i zawiera wszystko, co lubię:)))
OdpowiedzUsuńTo chyba się skusisz w najbliższym czasie. Pozdrawiam:)
UsuńKocham buraki, ale nigdy nie próbowałem na tarcie, to jest pomysł!
OdpowiedzUsuńTo jest to!:)
Usuń