Wątróbka z porem w sosie śmietanowym
maja 04, 2021
10
co dziś na obiad
,
domowe jedzenie
,
gotowanie
,
jem zdrowo
,
kuchnia mamy
,
obiad
,
pomysł na obiad
,
wątróbka w diecie odchudzającej
,
zdrowe odżywianie
,
żelazo w diecie
Wątróbka z porem w sosie śmietanowym
Domyślam się, że nie ma tu za dużo fanów wątróbki:) Ale to przede wszystkim dla Was jest ten post. Wątróbka w proponowanym przeze mnie wydaniu jest aksamitna i śmietankowa. Przesiąknięta aromatem boczku i pora. To inny wymiar smaku i jest szansa, że przypadnie Wam do gustu.
Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Podaję je tradycyjnie z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. To jedno z ulubionych dań mojego synka a to już niezła rekomendacja i na pewno warto spróbować, żeby nie żałować.
Wątróbka jest bardzo zdrowa, to cenne źródło żelaza i witamin z grupy B. Szkoda rezygnować z niej i eliminować ją z naszego menu. Warto eksperymentować i starać się podawać dane produkty na różne sposoby.
Przepis na wątróbkę z boczkiem i porem
W przepisie używam wątróbki kurzej i boczek wędzony. Warto by używane przez Was produkty były z dobrego źródła, które gwarantuje dobrą jakość i smak.
Składniki:
- 100 gram boczku,
- 1 mały por,
- 200 ml śmietany 30 %,
- sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy najpierw boczek- gdy jest chudy można użyć trochę tłuszczu, natomiast tłustszy boczek podczas smażenia wytopi własny tłuszcz. Po kilku minutach dodajemy pora. Całość razem smażymy kilka minut a następnie dodajemy wątróbkę. Podsmażamy ją aż zmieni kolor z obu stron. Wtedy całość zalewamy śmietanką i dusimy pod przykryciem.
Śmietanowy sos nieco zgęstnieje wtedy danie doprawiamy solą i pieprzem. Wątróbkę podaję z ziemniakami.
Smacznego!
Prezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję bardzo! Pozdrawiam również:)
UsuńDawno nie jadłam wątróbki! Ale mi apetytu narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i mam nadzieję, że się skusisz:)
UsuńDo fanów wątróbki nie należę, ale mogłabym dać szansę temu daniu :)
OdpowiedzUsuńTo dla mnie duży komplement. Zachęcam do spróbowania i podzielenia się opinią:)
UsuńWątróbkę zawsze robię z cebulą i jabłkiem, ale w wersji z porem też chętnie skosztuję, pomysł podchwytuję. :)
OdpowiedzUsuńSuper. Smacznego!
UsuńOczywiście, że wypróbowałam wersję z porem, naprawdę smacznie się zaprezentowała. :)
UsuńUwielbiam wątróbkę, często spożywam i właśnie szukałam jakiegoś oryginalnego sposobu jej serwowania. Dzięki za przepis :-)
OdpowiedzUsuń