Domowa zupa grochowa
Zupa grochowa to chyba faworyt w rankingu zup mojego synka. A wszystko za sprawą groszków, które łatwo złowić na łyżkę i jest przy tym świetna zabawa. Zupa grochowa jest bardzo pożywna i aromatyczna. Dodatek mięsa sprawia, że syci na długo. Nie zabielam jej więc jest bez laktozy. Natomiast mam swój trik na to by ją naturalnie zagęścić. Zapraszam po przepis na pyszną zupę grochową z mnóstwem warzyw i smaków.
Przepis na zupę grochową
Do mojej zupy używam grochu Jasiek. Jest duży i smaczny. Jeżeli jest młody i świeży to od razu możecie przystąpić do gotowania zupy. Starszy groch moczymy przez całą noc w zimnej wodzie z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej co zminimalizuje ewentualne problemy z brzuchem. Możecie użyć także mrożonego grochu i postępować podobnie jak w pierwszym przypadku. Ja lubię podawać zupę grochową na bogato, z dużą ilością grochu oraz warzyw. Czasem wystarczy do niej kromka domowego chleba i zaspokoi głód na długo. Dodatek boczku nadaje zupie bardzo przyjemny aromat i smak. Ja używam w tym celu boczek wędzony lub pieczony. Z podanych proporcji otrzymacie około 6 porcji.
Składniki:
- 300 gram grochu Jasiek,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- kawałek pora,
- 20 dkg boczku,
- 20 dkg dobrej kiełbasy,
- 1 łyżka majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Świeży lub mrożony groch zalewamy około 2 litrami zimnej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy około 40-60 minut aż groch zmięknie. W przypadku starszego grochu odcedzamy go z wody, w której moczył się całą noc i zalewamy świeżą postępując analogicznie jak to opisałam wyżej.
W międzyczasie podsmażam na patelni drobno posiekaną cebulkę wraz z boczkiem i pokrojoną w półplasterki kiełbaską. Ziemniaki i marchewki obieram i kroję w kostkę. Gdy groch zmięknie dodajemy do zupy podsmażony boczek z cebulką oraz resztę warzyw. Gotuję kolejne 15 minut. W tym czasie dodaję także majeranek.
Po 15 minutach wszystkie składniki zupy powinny być już miękkie. I teraz pora na zagęszczenie zupy. Nie używam w tym celu mąki ani śmietany. Po prostu odlewam kubek zupy i blenduję ją na gładko. Wlewam z powrotem do garnka i gotowe.
Teraz wystarczy tylko doprawić do smaku i rozkoszować się smakiem pysznej zupy grochowej.
Smacznego!
Ja jeszcze podsmażoną, pociętą w ćwierćplaseterki kiełbasę śląską dodaje
OdpowiedzUsuńJa czasem też:) Dobry składnik zawsze mile widziany:)
OdpowiedzUsuńperfect
OdpowiedzUsuń