Żurek na domowym zakwasie
Żurek nie należał do moich ulubionych potraw...ale to już czas przeszły. Od momentu, gdy zaczęłam sama przygotowywać zakwas na żurek stał się on jedną
z naszych ulubionych zup. Pyszny i rozgrzewający. Najczęściej podaję go z białą kiełbasą i ziemniakami. Obowiązkowo z majerankiem i pieprzem ziołowym. Wydawałoby się, że to zupa dla "dorosłych" ale mój 3,5 letni synek także za nią przepada. A jak jeszcze w domu jest pieczony chleb to już nic nie trzeba więcej.
z naszych ulubionych zup. Pyszny i rozgrzewający. Najczęściej podaję go z białą kiełbasą i ziemniakami. Obowiązkowo z majerankiem i pieprzem ziołowym. Wydawałoby się, że to zupa dla "dorosłych" ale mój 3,5 letni synek także za nią przepada. A jak jeszcze w domu jest pieczony chleb to już nic nie trzeba więcej.
Zrobienie zakwasu jest banalnie proste. Wymaga jedynie czasu bo jest gotowy dopiero po 3-4 dniach. Druga połowa sukcesu to dobra biała kiełbasa, dzięki której uzyskamy aromatyczny wywar. Żurek to szybka zupa a w zależności od składników potrafi być bardzo sycąca i zastąpić dwudaniowy obiad.
Jak przygotować domowy zakwas na żurek?
Do przygotowania zakwasu będzie potrzebny litrowy, wyparzony słoik oraz talerzyk lub gaza do przykrycia. Zakwas trzymam w kuchni na blacie. Jest gotowy po 3-4 dniach. Robiąc żurek zużywam cały zakwas.
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej,
- 3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w słoiku. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Przepis na żurek
Dobry, domowy zakwas to podstawa udanego żurku. Mój żurek jest także bogaty w warzywa. Dodatek marchwi czy selera wzbogaca jego smak. A wędzony boczek i suszone grzyby dodają niepowtarzalnego aromatu. Gotowy żurek jest sycący i smaczny. Możecie podać go także z jajkiem lub z chlebem.
Składniki:
- zakwas na żurek,
- 2 białe kiełbasy,
- 20 dkg boczku,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ćwierć selera,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki,
- kilka suszonych grzybów,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- pieprz ziołowy do podania,
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę ( około 2 litry). Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Gdy zacznie wytapiać tłuszcz dodajemy pokrojoną na większe kawałki białą kiełbasę. Całość podsmażamy do lekkiego zrumienienia.
Tak przygotowane składniki dodajemy do garnka z gotującą się wodą. W międzyczasie dodajemy opaloną cebulę.
Po około 15 minutach dodajemy obraną marchew, pietruszkę i selera. Całość gotujemy kolejne 15 minut.
Teraz kolej na pokrojone w kostkę ziemniaki i suszone grzyby. Gdy ziemniaki będą już miękkie ( 10-15 min.) dodajemy zakwas przelany przez sitko.
Żurek doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem. Na talerzach doprawiamy jeszcze pieprzem ziołowym.
Smacznego!
Na domowym zakwasie żurek zawsze wychodzi dobry!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!
UsuńNie robiłam jeszcze domowego zakwasu, muszę koniecznie spróbować :) Bo taki żurek musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńJest! Dlatego warto spróbować. Pozdrawiam:)
UsuńNie jadałam wieki żurku, pora to zmienić.
OdpowiedzUsuńTwój pomysł spadł mi z nieba, tylko zrobię zakwas.
Zawsze ta zupa mi smakowała.
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
To pyszna alternatywa na jesienne, chłodniejsze dni. Syci i rozgrzewa. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację:) Pozdrawiam:)
Usuń