Strony

wtorek, 29 września 2020

Żurek na domowym zakwasie


żurek na zakwasie



Żurek na domowym zakwasie



Żurek nie należał do moich ulubionych potraw...ale to już czas przeszły. Od momentu, gdy zaczęłam sama przygotowywać zakwas na żurek stał się on jedną
z naszych ulubionych zup. Pyszny i rozgrzewający. Najczęściej podaję go z białą kiełbasą i ziemniakami. Obowiązkowo z majerankiem i pieprzem ziołowym. Wydawałoby się, że to zupa dla "dorosłych" ale mój 3,5 letni synek także za nią przepada. A jak jeszcze w domu jest pieczony chleb to już nic nie trzeba więcej. 

Zrobienie zakwasu jest banalnie proste. Wymaga jedynie czasu bo jest gotowy dopiero po 3-4 dniach. Druga połowa sukcesu to dobra biała kiełbasa, dzięki której uzyskamy aromatyczny wywar. Żurek to szybka zupa a w zależności od składników potrafi być bardzo sycąca i zastąpić dwudaniowy obiad.


Jak przygotować domowy zakwas na żurek?



Do przygotowania zakwasu będzie potrzebny litrowy, wyparzony słoik oraz talerzyk lub gaza do przykrycia. Zakwas trzymam w kuchni na blacie. Jest gotowy po 3-4 dniach. Robiąc żurek zużywam cały zakwas.

Składniki:

- 1 szklanka mąki żytniej,
- 3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w słoiku. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.


Przepis na żurek


Dobry, domowy zakwas to podstawa udanego żurku. Mój żurek jest także bogaty w warzywa. Dodatek marchwi czy selera wzbogaca jego smak. A wędzony boczek i suszone grzyby dodają niepowtarzalnego aromatu. Gotowy żurek jest sycący i smaczny. Możecie podać go także z jajkiem lub z chlebem.

Składniki:


- zakwas na żurek,
- 2 białe kiełbasy,
- 20 dkg boczku,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ćwierć selera,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki,
- kilka suszonych grzybów,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- pieprz ziołowy do podania,

Przygotowanie:


W garnku gotujemy wodę ( około 2 litry). Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy  na patelni. Gdy zacznie wytapiać tłuszcz dodajemy pokrojoną na większe kawałki białą kiełbasę. Całość podsmażamy do lekkiego zrumienienia. 

Tak przygotowane składniki dodajemy do garnka z gotującą się wodą. W międzyczasie dodajemy opaloną cebulę. 

Po około 15 minutach dodajemy obraną marchew, pietruszkę i selera.  Całość gotujemy kolejne 15 minut. 

Teraz kolej na pokrojone w kostkę ziemniaki i suszone grzyby. Gdy ziemniaki będą już miękkie ( 10-15 min.) dodajemy zakwas przelany przez sitko. 

Żurek doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem. Na talerzach doprawiamy jeszcze pieprzem ziołowym. 

Smacznego!


przepis na obiad


6 komentarzy:

  1. Na domowym zakwasie żurek zawsze wychodzi dobry!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze domowego zakwasu, muszę koniecznie spróbować :) Bo taki żurek musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadałam wieki żurku, pora to zmienić.
    Twój pomysł spadł mi z nieba, tylko zrobię zakwas.
    Zawsze ta zupa mi smakowała.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pyszna alternatywa na jesienne, chłodniejsze dni. Syci i rozgrzewa. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację:) Pozdrawiam:)

      Usuń