Cukinia faszerowana
sierpnia 06, 2020
6
cukinia faszerowana
,
cukinia na śniadanie
,
dieta
,
gotowanie
,
kuchnia domowa
,
kuchnia mamy
,
przepis
,
przepis na potrawy z cukinii
,
pyszne dania z cukinii
,
zdrowe odzywianie
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest tak wszechstronne, że zrobimy z niego zupę, drugie danie a nawet ciasto. O pasztecie nie wspomnę:) Najczęściej z cukinii przygotowuję zupę krem. Ale tym razem postawiłam na konkretniejsze danie obiadowe i powstała cukinia faszerowana mięsem mielonym. Takie danie nie dość, że jest bardzo pożywne to do tego bardzo ładnie się prezentuję. Cukinia faszerowana to doskonała propozycja na proszony obiad i nie tylko.
Przygotowując pyszne dania z cukinii warto wybrać młode warzywa, bo szybką się upieką i będą mięciutkie. Co do nadzienia to można także zrobić wersję wegetariańską np. z ryżem, sosem pomidorowym i ziołami. Ja jednak tym razem chcę zaproponować wersję z mięsem.
Przygotowując pyszne dania z cukinii warto wybrać młode warzywa, bo szybką się upieką i będą mięciutkie. Co do nadzienia to można także zrobić wersję wegetariańską np. z ryżem, sosem pomidorowym i ziołami. Ja jednak tym razem chcę zaproponować wersję z mięsem.
Przepis na cukinię faszerowaną
Z podanych proporcji powstanie cztery porcje. Na farsz użyłam mięsa mielonego wieprzowo- cielęcego.
Składniki:
- 2 duże cukinie,
- 500 gram mięsa mielonego,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 gram passaty pomidorowej lub pomidorów
- przyprawy po około 1/2 łyżeczki: oregano, papryka, tymianek i kurkuma,
- sól i pieprz do smaku,
- parmezan,
- tłuszcz do smażenia,
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy na gorącym tłuszczu. Gdy się zrumienią dodajemy mięso. Mieszamy od czasu do czasu by się lekko podsmażyło. Dodajemy także przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gdy mięso zmieni kolor na jaśniejszy dodajemy passatę pomidorową lub zblendowane pomidory.
Teraz gotujemy nasz sos mięsno-pomidorowy do momentu, aż część wody pochodząca z pomidorów wyparuje a sam sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy nasze nadzienie do przestudzenia.
Między czasie włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę 180 stopni ( góra- dół).
Teraz pora przygotować cukinie. Dokładnie je myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukinie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy. Świetnie w tym celu sprawdzi się łyżka do lodów.
Wydrążony farsz można także użyć jako nadzienie po wcześniejszym podsmażeniu z mięsem ale ja tym razem tego nie zrobiłam. Wydrążone cukinie układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz można jeszcze posolić i popieprzyć cukinie przed nałożeniem farszu.
Kolejny krok to nałożenie farszu i posypanie całości startym parmezanem. Ilość sera wedle uznania:) Cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy do miękkości - około 30-35 minut. Najlepsze są na ciepło ale na zimno smakują także znakomicie.
Smacznego!
Zawsze trudno mi znalezc dobre przepisy na cukinie, zeby zaakcentowac jej smak... Pozdrawiam serdecznei!
OdpowiedzUsuńMy uwielbiamy cukinię więc specjalnie jej smaku nie ukrywamy:) Ale może ciasto z cukinii Cię przekona bo jak mawia moj synek : "Ja nie wiedziałem że tam w ogóle jest jakaś cukinia":) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńUwielbiam, właśnie dziś będę robić, mam juz mięso mielone przygotowane:) Najbardziej lubie ogromne cukinie z domowego ogródka:)
OdpowiedzUsuńO tak takie domowe warzywa to najlepsze i najpyszniejsze danie:)
UsuńGenialne, super pomysł! Ja się jaram cukiniami ostatnio i brakuje mi pomysłów co by tu dobrego zrobić z cukini. No to już wiem :D
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja ...cukinia na około. Nie zapomnij zajrzeć po pozostałe przepisy na dania z cukinii: Pasztet, zupa krem i ciasto. To będzie cukiniowa uczta:)
Usuń