Cukinia faszerowana



Cukinia faszerowana mięsem mielonym



Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest tak wszechstronne, że zrobimy z niego zupę, drugie danie a nawet ciasto. O pasztecie nie wspomnę:) Najczęściej z cukinii przygotowuję zupę krem. Ale tym razem postawiłam na konkretniejsze danie obiadowe i powstała cukinia faszerowana mięsem mielonym. Takie danie nie dość, że jest bardzo pożywne to do tego bardzo ładnie się prezentuję. Cukinia faszerowana to doskonała propozycja na proszony obiad i nie tylko.

Przygotowując pyszne dania z cukinii warto wybrać młode warzywa, bo szybką się upieką i będą mięciutkie. Co do nadzienia to można także zrobić wersję wegetariańską np. z ryżem, sosem pomidorowym i ziołami. Ja jednak tym razem chcę zaproponować wersję z mięsem.



Przepis na cukinię faszerowaną



Z podanych proporcji powstanie cztery porcje. Na farsz użyłam mięsa mielonego wieprzowo- cielęcego.

Składniki:


- 2 duże cukinie,
- 500 gram mięsa mielonego,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 gram passaty pomidorowej lub pomidorów
- przyprawy po około 1/2 łyżeczki: oregano, papryka, tymianek i kurkuma,
- sól i pieprz do smaku,
- parmezan,
- tłuszcz do smażenia,

Przygotowanie:


Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy na gorącym tłuszczu. Gdy się zrumienią dodajemy mięso. Mieszamy od czasu do czasu by się lekko podsmażyło. Dodajemy także przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gdy mięso zmieni kolor na jaśniejszy dodajemy passatę pomidorową lub zblendowane pomidory. 

Teraz gotujemy nasz sos mięsno-pomidorowy do momentu, aż część wody pochodząca z pomidorów wyparuje a sam sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy nasze nadzienie do przestudzenia. 

Między czasie włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę 180 stopni ( góra- dół).



Teraz pora przygotować cukinie. Dokładnie je myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukinie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy. Świetnie w tym celu sprawdzi się łyżka do lodów.

Wydrążony farsz można także użyć jako nadzienie po wcześniejszym podsmażeniu z mięsem ale ja tym razem tego nie zrobiłam. Wydrążone cukinie układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz można jeszcze posolić i popieprzyć cukinie przed nałożeniem farszu. 

Kolejny krok to nałożenie farszu i posypanie całości startym parmezanem. Ilość sera wedle uznania:) Cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy do miękkości - około 30-35 minut. Najlepsze są na ciepło ale na zimno smakują także znakomicie. 

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Anna z Wychowanie to przygoda6 sierpnia 2020 21:04

    Zawsze trudno mi znalezc dobre przepisy na cukinie, zeby zaakcentowac jej smak... Pozdrawiam serdecznei!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My uwielbiamy cukinię więc specjalnie jej smaku nie ukrywamy:) Ale może ciasto z cukinii Cię przekona bo jak mawia moj synek : "Ja nie wiedziałem że tam w ogóle jest jakaś cukinia":) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Uwielbiam, właśnie dziś będę robić, mam juz mięso mielone przygotowane:) Najbardziej lubie ogromne cukinie z domowego ogródka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak takie domowe warzywa to najlepsze i najpyszniejsze danie:)

      Usuń
  3. Genialne, super pomysł! Ja się jaram cukiniami ostatnio i brakuje mi pomysłów co by tu dobrego zrobić z cukini. No to już wiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja ...cukinia na około. Nie zapomnij zajrzeć po pozostałe przepisy na dania z cukinii: Pasztet, zupa krem i ciasto. To będzie cukiniowa uczta:)

      Usuń