Bounty fit
Lubicie kokos? Bo ja uwielbiam...a kokos i czekolada to dla mnie połączenie idealne. Niestety gotowe batony są tak słodkie ,że nie da się ich czasami zjeść a jak z nudów zacznę czytać ich skład to mi się odechciewa jeść. A,że lubię jeść więc muszę ( i chcę) sobie sama przygotować to co smaczne i zdrowe!
Gdy już przyzwyczaicie swój organizm do zdrowego i dobrego jakościowo jedzenia to na kilometr wyczujecie oszukany składnik i niegodny polecenia produkt. Oczywiście od czasu do czasu pozwalamy sobie na gotowe jedzenie na mieście ale głównym powodem jest wtedy wolne od gotowania i możliwość wspólnego spędzenia czasu.
Osobiście uwielbiam przygotowywać w domu dla mojej rodzinki przeróżne dania i desery. Daje mi to ogromną frajdę i satysfakcję a z pomocą synka zamienia się w fajną zabawę i wspólny czas mamy z dzieckiem:)
Dzisiaj proponuję coś na deser:) Baton bounty to mocno kokosowa nuta i gorzka czekolada. Delikatna słodycz i cudowne dopełnienie przerwy w pracy czy zabawie.
Przepis na baton bounty fit
Składniki:
- 120 gram wiórków kokosowych,
- 80 gram masła,
- 100 ml mleczka kokosowego,
- 2 łyżki cukru pudru lub miodu,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
Przygotowanie:
Roztopione masło łączymy z pozostałymi składnikami. Następnie tak powstałą masę zagniatamy rękoma.
Nie martwcie się, że nie jest bardzo zbita. Uformujcie z niej coś w rodzaju kuli i w miseczce ceramicznej lub plastikowym pojemniku włóżcie na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie masa będzie już zbita za sprawą znajdującego się w niej schłodzonego tłuszczu.
Łyżką odrywamy po kawałku masy i w rękach formujemy małe batoniki. Gotowe batoniki układamy na dużym talerzu. Teraz wystarczy tylko przygotować polewę czekoladową.
Tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Łamiemy ją na mniejsze kawałki i przekładamy do szklanej lub metalowej miski, którą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Dobierzcie odpowiednią wielkość miski, żeby nie wpadła Wam do garnka tylko osadziła się na jego brzegach. Czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary wodnej ogrzewającej miskę- pamiętajcie o mieszaniu.
W sumie polewa jest już gotowa. Jednak gdybyście chcieli nadać jej kremowej konsystencji wystarczy dodać do niej kilka łyżeczek śmietany lub jogurtu naturalnego. Taką polewę możecie także przygotować sami od podstaw.
Lekko przestudzoną polewą polejcie kokosowe batoniki, możecie je także maczać w polewie- technika dowolna byleby każdy batonik był skąpany w czekoladzie.
Zapisuje sobie przepis. Nie przepadałam nigdy za tymi batonami, ale może w wersji domowej będą lepsze niż ze sklepu �� uwielbiam takie nowe przepisy!
OdpowiedzUsuńRęczę za ich pyszny i naturalny smak:)
Usuń