Frittata z cukinią
sierpnia 12, 2020
4
blw
,
cukinia
,
danie bezglutenowe
,
frittata
,
frittata z cukinią
,
gotowanie
,
kocham gotować
,
kuchnia mamy
,
kuchnia włoska
,
śniadanie keto
,
śniadanie na ciepło
,
zdrowe odżywianie
Frittata z cukinią
Jajka to nasz częsty wybór jeżeli chodzi o śniadanie. Na miękko, sadzone czy też w formie jajecznicy. W wersji na słodko jako omlet lub kogel-mogel. Zawsze staram się także podawać warzywa do naszych potraw a frittata jest świetną propozycją i połączeniem tego co bardzo lubimy jeść a mianowicie jajek i warzyw. Ta masa jajeczna jest puszysta i lekka, możecie dorzucić do niej ulubione składniki i za każdym razem uzyskać zupełnie nową wersję tego dania.
Po ostatnich wakacjach jestem zakochana we Włoszech i już wiem dlaczego tak ciągnie mnie do frittaty. Jest do danie bardzo popularne właśnie we Włoszech czy Hiszpanii, którą swoją drogą też chętnie bym odwiedziła.
Frittata smakuje świetnie na ciepło jak i na zimno. To pożywne danie, które gdy już je spróbujecie z pewnością będzie często gościło na Waszych stołach. A w przypadku dzieci to także ciekawa propozycja, w której można "ukryć" wiele wartościowych składników:)
Przepis na frittatę
Oprócz składników będzie potrzeba patelnia z pokrywką. Sekret przygotowania tego dania to właśnie smażenie pod przykryciem. Wtedy wyjdzie puszysta i mięciutka, bez konieczności przewracania na drugą stronę. Z podanych składników wychodzi bardzo konkretna porcja, która spokojnie zadowoli 3 dorosłe osoby. Ja zrobiłam wersję bezglutenową z użyciem mąki jaglanej i ryżowej ale możecie użyć dowolnej mąki.
Składniki:
- 3 jajka,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany,
- 4 łyżki mąki,
- 250 gram cukinii,
- 100 gram ciecierzycy,
- 1 pomidor,
- 1 cebula,
- garść orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- tłuszcz do smażenia,
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania cukinii. Myjemy ją, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciecierzycę możecie sami ugotować co opisałam już na blogu lub użyć tej ze słoika. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu do zrumienienia. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki warzywne są już przygotowane więc można stworzyć ciasto na frittatę.
W misce mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki jajka i śmietanę. Następnie pora na mąkę. Ponownie mieszamy i do tak powstałej masy dodajemy cukinię, kulki ciecierzycy, pokrojonego pomidora, cebulkę oraz przyprawy wraz z orzechami. Całość razem mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wylewamy całe powstałe ciasto, wyrównujemy i przykrywamy pokrywką lub dużym talerzem. Ja używam talerza, ponieważ po upieczeniu odwracam patelnię do góry dnem i moja pyszna i pachnąca frittata ląduje na talerzu na którym serwuję ją rodzince.
Frittatę smażymy na patelni 25 minut. Z góry będzie jaśniejsza a dół będzie bardziej przypieczony i tą stronę zazwyczaj prezentuję podając to danie. Spróbujcie koniecznie!
Smacznego:)
uwielbiam fritatte :D w ogóle tę porę roku za warzywa :)
OdpowiedzUsuńO tak lato rozpieszcza smakami:)
UsuńNigdy nie jadłem, muszę spróbować, bo uwielbiam jajka w każdej postaci
OdpowiedzUsuńTo pyszna jajeczna alternatywa:)
Usuń