Strony

wtorek, 25 sierpnia 2020

Placki z cukinii


dania z cukinii



Placki z cukinii 



Cukinia rządzi w kuchni latem bez dwóch zdań! Uwielbiamy ją dlatego przyrządzam z niej różnorodne dania i desery. Doszło nawet do tego, że synek doszukuje się cukinii w każdym daniu. Ale dlatego ją kochamy, bo można z niej zrobić obiad oraz deser i w każdym daniu smakuje niepowtarzalnie.

Dzisiaj proponuję Wam szybkie drugie danie w postaci placków z cukinii. To będzie taka alternatywa do placków ziemniaczanych, które też bardzo lubię ale jednak zbyt obciążają mój żołądek więc muszę z nich zrezygnować.

Placki z cukinii są lekkie i bardzo pożywne. Mogą stanowić samodzielne danie lub być jego elementem. Świetnie będą smakować z sosem mięsnym czy pomidorowym. My zjadamy je z najczęściej z sosem czosnkowym i ulubionymi warzywami.

Takie placuszki to także świetna alternatywa na drugie śniadanie jedzone poza domem. Gotowe placki możecie zabrać ze sobą do pracy lub spakować dzieciom do szkoły. Świetnie smakują także na zimno.



Przepis na placki z cukinii



To bardzo szybkie danie. Z podanych proporcji spokojnie najada się moja trzyosobowa rodzinka:) Do placków wybieram młode cukinie z miękką skórką. Można przygotować placki ze starszej cukinii ale wtedy trzeba obrać ją ze skórki i wydrążyć środek.

Składniki:


- 1 średnia cukinia,
- 1 jajko,
- 3-4 łyżki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- tłuszcz do smażenia,

Sos czosnkowy:
- 1 mały jogurt naturalny,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,


Przygotowanie:


Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i zostawiamy  w misce do momentu, aż cukinia puści sok. Odlewamy powstały sok a następnie dodajemy do cukinii jajko i mąkę.

Na rozgrzany na patelni tłuszcz łyżką wykładamy ciasto z cukinią i formujemy zgrabne placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron. 

Idealnym składnikiem do placków z cukinii jest sos czosnkowy. Wystarczy połączyć ze sobą jogurt i majonez, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Sos najlepiej przygotować najpierw by składniki się ze sobą przegryzły a sos stał się aromatyczny.

Smacznego!


fit obiad

6 komentarzy:

  1. Ależ to apetyczne.... Izis88

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki z cukini są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobne , tylko ja dodaje sporo płatków chilli
    Specjalnie z myślą o takich placuszkach kupiłem kilka lat temu tarkę elektryczną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak jedyne czego nie lubię przy ich wykonaniu to użycie tarki:)

      Usuń