Ptasie mleczko fit
Kto powiedział, że zdrowe desery mają być nudne! Najlepsze jest to, że większość znanych deserów można przerobić na ich zdrowszą wersję a wtedy to już nie musicie mieć wyrzutów sumienia z powodu kolejnego kawałka pysznego, zdrowego ciacha:)
Wyrosłam w domu, w którym co sobotę pachniało domowym ciastem. Po całym dniu pomagania w domu i po kąpieli dostawałam sowity kawałek jeszcze ciepłego ciasta i byłam najszczęśliwsza na świecie. I taki obrazek pozostanie mi w pamięci.
Teraz gdy sama jestem mamą mam trochę inne nawyki żywieniowe. Zresztą bardzo zmieniła się jakość produktów od czasów mojego dzieciństwa. Dlatego świadomie wybieram produkty, które podaję najbliższym. Stawiam na jakość i dobry smak. Nie piekę ciast, które pamiętam jako dziecko tylko tworzę ich zdrowszą wersję. Staram się przygotowywać zdrowe desery, które bez wahania podaję własnemu dziecku.
Przepis na ptasie mleczko fit
Moje ptasie mleczko ma spód i jedną warstwę ale spokojnie możecie dołożyć kolejną dodając kolorową galaretkę i uzyskacie jeszcze większy i pyszniejszy efekt wow. Moja propozycja to prosty deser na szybko z wykorzystaniem owoców sezonowych. Deser jest bezglutenowy. Wykonałam go w foremce o wymiarach: 27 x 27 cm. Nie jest to standardowa foremka więc jeżeli macie mniejszą to Wasz deser będzie wyższy. A gdybyście chcieli wykonać ptasie w mleczko w dużej blaszce to podane proporcje pomnóżcie przez 1,5. Użyjcie gotowej mąki kokosowej lub zmielcie wiórki kokosowe na mąkę:)
Składniki:
Spód:
- 200 gram daktyli,
- 100 gram mąki kokosowej,
- 100 gram płatków owsianych bezglutenowych,
- 2 łyżki oleju kokosowego
I warstwa:
- 500 ml śmietany 30 %
- 2 galaretki cytrynowe
- kilkanaście truskawek lub innych sezonowych owoców,
Przygotowanie:
Na samym początku rozpuszczamy dwie galaretki cytrynowe w 600 ml wrzątku, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Teraz można przejść do kolejnego kroku.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy tak na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy wodę a daktyle blendujemy. Dodajemy mąkę kokosową, płatki owsiane i olej. Całość razem mieszamy. Tak powstałą masę rozsmarowujemy na dnie foremki i wkładamy do lodówki.
Teraz pora na wykonanie pianki. Schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijamy wlewamy cienkim strumieniem wystudzoną i gęstniejącą już galaretkę. Całość razem miksujemy na małych obrotach. Gdyby masa okazała się bardzo rzadka wystarczy włożyć ją z miską na kilka minut do zamrażalki. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód. Wciskamy truskawki do środka i wyrównujemy wierzch deseru.
Ptasie mleczko musi się schłodzić- ja zostawiam je na całą noc w lodówce a następnego dnia możemy już cieszyć się pysznym deserem. Ptasie mleczko przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Wreszcie coś dla grubasów łakomczuchów, zapisuje przepis
OdpowiedzUsuńAle jednak wersja fit więc na zdrowie:)
UsuńBardzo fajny i prosty przepis :) Sama jestem z tych, którzy uwielbiają ciasto i też mam takie wspomnienie o sobotnim zapachu świeżo upieczonej szarlotki czy innego ciasta, więc chętnie sięgam po modyfikacje, aby pielęgnować te wspomnienia :)
OdpowiedzUsuńO tak- takie wspomnienia warto zachować na dłużej:)
Usuń