Tarte ogórki kiszone na zupę
Ogórki na zupę to jeden z tych przetworów, które jesienią i zimą pozwalają w łatwy i szybki sposób przygotować aromatyczne danie w kilka minut. Wystarczy dodać je do wywaru, zagotować i gotowe:)
Podobnie łatwe i szybkie jest samo przygotowanie tych ogórków na zimę. Ja w tym celu używam słoików o pojemności około 300 ml. To dla mnie wystarczająca ilość gdy gotuję zupę dla mojej rodzinki nawet na dwa dni.
Do przygotowania ogórków używam także kopru, czosnku i odrobiny chrzanu. Do tego sól i gotowe. A jak dokładnie przygotować ogórki tarte na zupę dowiecie się z poniższego przepisu.
Przepis na ogórki na zupę
Z podanych proporcji wychodzi około 6- 7 słoików o wspomnianej pojemności. Do wykonania tych przetworów najlepiej użyć własnych ogórków lub tych zakupionych z dobrego, sprawdzonego źródła.
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- 2 łyżki soli,
- pęczek kopru do kiszenia,
- 1 główka czosnku,
- mały korzeń chrzanu,
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładam je do miski lub garnka, solę i przykrywam czystą, bawełnianą ścierką.
Zostawiam tak na kilka godzin by ogórki puściły sok. Ja zazwyczaj ścieram ogórki wieczorem a rano przekładam je do słoików. W międzyczasie ogórki można kilka razy przemieszać drewnianą łyżką.
Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy: baldachim kopru, 2 ząbki czosnku- obrane i przekrojone na pół, kilka wiórków ze startego korzenia chrzanu.
Następnie do słoika wkładamy nasze ogórki wraz z powstałym sokiem. Mocno zakręcamy i odstawiamy je na kilka dni. Ja zostawiam je na roboczym blacie, w miejscu gdzie mi nie przeszkadzają.
Układam słoiki na tacy gdyż może z nich pocieknąć solanka gdy się będą kisić. Po 3 dniach ogórki podpisuję i przygotowuję do zniesienia do piwnicy. Tam czekają na chłodniejsze dni kiedy to zamarzy nam się rozgrzewająca i aromatyczna ogórkowa.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz