Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii w sezonie letnim pojawia się u nas regularnie. Czasami walczy o pierwszeństwo z innymi daniami z tego pysznego warzywa. Jak nie zupa krem to cukinia faszerowana lub placuszki z cukinii. Wszystko smakuje wyśmienicie i aż chce się więcej. To niesamowite, że z tego samego warzywa da się wyczarować tak wiele potraw i to z wielu kategorii bo jak się okazuje cukinię można jeść na śniadanie, obiad, kolację a nawet na deser. Cudownie!!!
Bardzo lubimy cukinię i z ochotą zjadamy dania z jej udziałem. Nawet 3,5 letni synek jest fanem tego warzywa- a tak wiele się mówi, że dzieci nie chcą jeść warzyw. Moja recepta na taką przypadłość to proponowanie dziecku od małego szerokiego wyboru różnych dań i składników. Zresztą dzieci uczą się przez obserwację i chętnie sięgają po to co jedzą też rodzicie. Dajmy przykład swoim dzieciom i odżywiajmy się smacznie i zdrowo:)
Największym plusem tego dania oprócz pysznego smaku jest szybkość przygotowania. To zupa ekspresowa, którą zrobicie w pół godziny. Zachęcam i życzę smacznego!
Przepis na zupę krem z cukinii
Tradycyjnie zupę z cukinii podaję z grzankami lub groszkiem ptysiowym i obowiązkowo z prażonymi pestkami dyni. Ostatnio jednak synkowi bardzo spodobał się dodatek w postaci gotowanej ciecierzycy. Do zupy cukiniowej pasuje wiele dodatków często improwizuję i przygotowuję nowe dodatki, które zamieniają tą zupę w całkowicie inne danie. Poniżej na zdjęciu zupa cukiniowa z kuleczkami z gotowanych ziemniaków obsmażonymi na patelni. Na zupę najlepiej wybrać młode warzywa. Z mojego przepisu wychodzi lekko pikantna zupa dlatego gdy chcecie przygotować wersję dla dzieci weźcie to pod uwagę i zminimalizujcie ilość przypraw. Do smażenia najlepsze byłoby masło klarowane, jeżeli takiego nie posiadacie to użyjcie zwykłego.
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 50 gram masła,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki curry,
- sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę.
W garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Po około 5 minutach dodajemy cukinię. Całość razem podsmażamy i mieszamy od czasu do czasu.
Gdy cukinia zmięknie ( po około 15-20 minutach) całość blendujemy na gładki krem, dodajemy także wodę najlepiej ciepłą do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy przyprawy, jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. I gotowe!
Prawda, że to zupa ekspresowa?:)
Smacznego!
Oj tak, tak, tak! Uwielbiam krem z cukinii i muszę jak najszybciej zrobić go na obiad:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy- kremy i chętnie wykorzystam Twój przepis.
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie. To coś dla mnie, bo nie lubię długo stać przy garach.
Pozdrawiam!
Irena-Hooltaye w podróży
Cieszę się, że w końcu coś znalazłaś dla siebie w mojej kuchennej odsłonie:)
UsuńBardzo lubię zupy - kremy, niestety moje dzieci nie potrafią się przekonać do smaku cukinii. Ale może ten przepis je przekona!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować o cukinia to pani lata:)
Usuńuwielbiam takie zupy aż nie mogę się doczekać aż spróbuję!
OdpowiedzUsuńTo miło mi to czytać i życzę smacznego:)
Usuń