Kotleciki z kaszy gryczanej i brokuła


placuszki z brokuła



Placuszki z kaszy gryczanej i brokuła z piekarnika



Jak się nie lubi rutyny w kuchni i lubi się eksperymentować to powstają różne placuszki- przynajmniej w mojej kuchni:) Po smacznej i udanej przygodzie z placuszkami z ziemniaków i kaszy gryczanej  zachciało się nam więcej placków i tak powstały przepyszne i pożywne placuszki z kaszy i brokuła. Równie szybkie w przygotowaniu. Idealne na ciepło lub na zimno. W domu lub na wynos. Można jeść same lub sosem. Kto jak woli. W każdej wersji jest pysznie:)



Przepis na placki z kaszy gryczanej



Ogromnym atutem tego dania jest sposób pieczenia. Nie trzeba smażyć na tłuszczu tylko pieczemy placuszki w piekarniku. Dwa główne składniki, trochę przypraw i pyszne jedzenie gotowe.

Składniki (na około 10 sztuk):


- kasza gryczana ( 100 gram surowej),
- 1 mały brokuł ( około 300 gram),
- 2 łyżki ziaren słonecznika ,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki papryki,
- sól i pieprz do smaku,
  

Sos do placków:

- 4 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka gałązek koperku,
- sól i pieprz do smaku,


Przygotowanie:


Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie- 15 minut. Po tym czasie odcedzamy ją i zostawiamy do wystygnięcia. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różczki i również gotujemy do miękkości ( około 10 minut). 

Ziarna słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu- kilka minut do zrumienienia ziaren. Zimną kaszę i brokuła blendujemy, dodajemy słonecznik oraz przyprawy. 

Z powstałej masy formujemy rękami małe kotleciki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.

Kotleciki lekko się zrumienią i będą chrupiące. Wystarczy teraz tylko przygotować sos. Mieszamy ze sobą majonez i jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony koperek. 
Doprawimy do smaku i gotowe.

Smacznego!


kasza gryczana biała

5 komentarzy:

  1. Brokuł to jedyne warzywo jakiego nie lubię, dlatego szalenie lubię ukryć jego smak. Te placuszki chyba doskonale go zamaskują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś mamy muszą sobie radzić by przemycić zdrowe składniki w potrawie. Jak widać metoda ta sprawdza się także u dorosłych:D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Powstała masa na kotleciki jest na tyle plastyczna, że już nie potrzebuje dodatkowego składnika. Bez problemu uformujesz z niej okrągłe kształty. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Kochamy kaszę gryczaną i zrobienie z nich kotlecików to świetny i pyszny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń