Placuszki z kaszy gryczanej i brokuła z piekarnika
Przepis na placki z kaszy gryczanej
Składniki (na około 10 sztuk):
- 1 mały brokuł ( około 300 gram),
- 2 łyżki ziaren słonecznika ,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki papryki,
- sól i pieprz do smaku,
Sos do placków:
- 4 łyżki majonezu,- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka gałązek koperku,
- sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu- kilka minut do zrumienienia ziaren. Zimną kaszę i brokuła blendujemy, dodajemy słonecznik oraz przyprawy.
Z powstałej masy formujemy rękami małe kotleciki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
Kotleciki lekko się zrumienią i będą chrupiące. Wystarczy teraz tylko przygotować sos. Mieszamy ze sobą majonez i jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony koperek.
Doprawimy do smaku i gotowe.
Brokuł to jedyne warzywo jakiego nie lubię, dlatego szalenie lubię ukryć jego smak. Te placuszki chyba doskonale go zamaskują
OdpowiedzUsuńJakoś mamy muszą sobie radzić by przemycić zdrowe składniki w potrawie. Jak widać metoda ta sprawdza się także u dorosłych:D
UsuńA czym je zlepic?
OdpowiedzUsuńPowstała masa na kotleciki jest na tyle plastyczna, że już nie potrzebuje dodatkowego składnika. Bez problemu uformujesz z niej okrągłe kształty. Pozdrawiam:)
UsuńKochamy kaszę gryczaną i zrobienie z nich kotlecików to świetny i pyszny pomysł ;)
OdpowiedzUsuń