Drożdżowy wianek z jabłkami.
listopada 23, 2020
4
blw
,
domowa drożdżówka
,
domowe jedzenie
,
domowo
,
drożdżówka z jabłkiem
,
gotowanie
,
jabłka
,
kuchnia mamy
,
pieczenie
,
smacznie i zdrowo
Drożdżowy wianek z jabłkami
Od czasu do czasu przychodzi dzień rozpusty i pieką się drożdżówki. Mając w domu małego Łakomczuszka inaczej się nie da. Żeby nie było, że mama nie da drożdżówki! Da- ale upiecze ją w domu z pomocą synka.
Drożdżówka dłużej powstawała niż była jedzona ale to tylko dobrze świadczy o jej walorach smakowych:) Drożdżowy wianek powstaje poprzez połączenie mniejszych elementów- ja to nazywam pierożki z jabłkowym nadzieniem. Synek wykrawał mi okrągły kształt, kładł na niego wcześniej przygotowane przeze mnie kawałki jabłka a ja lepiłam. I tak ulepiliśmy naszą wersję drożdżówki z jabłkiem.
Ciasto drożdżowe zrobiłam z jasnej mąki orkiszowej. Może nie wyrosło tak bardzo jak w przypadku mąki pszennej jednak smakowo i zdrowotnie było zgodne z naszymi preferencjami.
Przepis na drożdżowy wianek z jabłkami
Z podanych proporcji wychodzi całkiem spory wianek. Upiekłam go w tortownicy o średnicy 26 cm.
Składniki:
- 150 ml mleka,
- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
- 1i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- 1 jajko,
- 50 gram masła,
- 350 gram mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
Na nadzienie:
- kilka małych jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
Na wierzch:
- jajko
- łyżka płatków migdałowych,
Przygotowanie:
W przypadku drożdży instant nie przygotowujemy rozczynu. Tutaj sprawa jest szybsza i łatwiejsza niż w przypadku świeżych drożdży.
Letnie mleko mieszamy z naszymi drożdżami instant i cukrem. Możemy poczekać kilka minut, żeby upewnić się, że drożdże są aktywne. W tym czasie rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy pozostałe składniki: jajko, sól, rozpuszczone masło oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Teraz jest czas na przygotowanie formy i nadzienia.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na półksiężyce. Oprószamy w misce cynamonem. Spód tortownicy wykładamy nieprzywierającym papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem.
Gdy minie już 40 minut zabieramy się za nasze ciasto. Przekładamy je na oprószoną mąką stolnicę, jeszcze kilka minut wyrabiamy a następnie wałkujemy. Za pomocą wykrawacza lub szklanki wycinamy kółka.
Do każdego z nich wkładamy kawałek jabłka i zlepiamy bok na kształt pierożka. Na tortownicy układamy nasze pierożki jeden obok drugiego tworząc dwa kręgi- ja zaczęłam od dużego.
Gotowy wianek odkładamy w ciepłe miejsce- ja ustawiam foremkę na taborecie obok szyby nagrzewającego się piekarnika. Drożdżówkę pieczemy 25 minut w temperaturze 180stopni.
Przed włożeniem drożdżowego wianka do piekarnika smaruję go roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami migdałowymi. Po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu drożdżówkę można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Zazwyczaj zjadamy ją odrywając poszczególne pierożki. Wyśmienicie smakuje z miodem. Ale tego nie da się opisać - tego trzeba spróbować! Smacznego!
Jak duża jest ta tortownica. Mam apetyt na ten wianek. Dziękuję
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny:)Tortownica ma średnicę 26 cm. Pozdrawiam!:)
UsuńOooo tego wianka jeszcze nigdy nie widziałam. Chyba skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy:)
Usuń