Owsianka z piekarnika
Jestem fanką śniadań na ciepło- zdecydowanie! Moją pierwszą myślą po przebudzeniu jest to co dzisiaj pysznego przygotuję dla mojej rodzinki. Gotowanie to jedna z moich pasji dlatego na samą myśl o nim dostaję zastrzyk energii i zmierzam do kuchni:)
Przez synka zostałam okrzyknięta "najmilszą mamusią, która robi najpyszniejsze jedzenie". Takie wyznanie jak na 4 latka to ogromna nobilitacja, dlatego muszę utrzymać poziom:)
Często na naszym śniadaniowym stole królują przeróżne placuszki czy gofry ale tym razem postawiłam na śniadanie jednonaczyniowe i tak powstała zapiekana owsianka. Do tej pory owsiankę serwowałam w tradycyjnej formie ale teraz to danie zyskało zupełnie inny charakter. Moja pyszna owsianka przypomina teraz bardziej zapiekankę czy też owsiany torcik. Jest lekka i kremowa z nutą korzennych smaków. Zwieńczeniem jej smaku są przypieczone jabłka.
Takie pyszne owsianki mogą być z powodzeniem serwowane na dziecięcych imprezach- będziecie mieć pewność, że podajecie dzieciom zdrowe a zarazem smaczne danie. Ja podaję moją owsiankę z kleksem jogurtu z kokosa. Jest pysznie- zresztą przekonajcie się sami!
Przepis na owsiankę z piekarnika
Z podanych proporcji wyjdzie całkiem spora porcja. W sam raz dla 3 osobowej rodzinki a nawet zostanie coś na deser. Robiąc tą owsiankę używam mleka roślinnego ewentualnie rozwodnionej śmietany 30 %. Daktyle dają słodycz a gdyby było wam jej mało możecie dodać 2 łyżki miodu lub polać nim owsiankę już na talerzu.
Składniki:
- 150 gram płatków owsianych,
- 300 ml mleka zwykłe / roślinne lub śmietana 30% pół na pół z wodą
- 2-3 jajka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- garść pokrojonych daktyli,
- 2 jabłka,
Przygotowanie:
Całe przygotowanie tej owsianki sprowadza się do wymieszania wszystkich składników ze sobą oprócz jabłek.
Tak powstałą masę przekładam do wysmarowanego masłem lub olejem kokosowym naczynia żaroodpornego. W moim przypadku była to szklana forma na tartę o średnicy: 25 cm.
Na wierzchu układam kawałki jabłka. Całość piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni ( góra-dół).
Smacznego!
Owsianka robi wrażenie i efekt WOW po wyjęciu z piekarnika :D
OdpowiedzUsuńA jak smakuje! Pozdrawiam
UsuńJAbłko i słodkie rozgrzewające przyprawy! No i takie śniadanie zrobi ci dzień
OdpowiedzUsuńOj zrobi!
Usuńuwielbiam owsianki! Piernikowej jeszcze nie robiłam. Dobry patent!
OdpowiedzUsuńA jaki pyszny i można zabrać ją na wynos:)
UsuńNigdy w życiu nie jadłam jeszcze owsianki z piekarnika!
OdpowiedzUsuńNajwyższa pora to zmienić:)
UsuńA te jajka sa konieczne?
OdpowiedzUsuńJajka z pewnością wpływają na ostateczną konsystencję potrawy, możesz spróbować je zamienić albo siemieniem lnianym z wodą lub rozgniecionymi bananami. Też powinno być smacznie:)
UsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń