Ryżowe kotlety z cukinią


Jarskie kotlety



 Ryżowe kotlety z cukinią 



Kto powiedział, że kotlety muszą być mięsne. Moja propozycja zaspokoi nawet wielki głód. Kotleciki są syte i bardzo smaczne. Połączenie ryżu i warzyw to dobry zestaw, który zawsze się sprawdza.

W moim przepisie używam brązowego ryżu, gdyż chciałam stworzyć pełnowartościowy posiłek. Odpowiedni dobór przypraw czyni to danie bardzo aromatycznym i pożywnym zarówno na ciepło jak i na zimno. Kotleciki piekę w piekarniku więc są lekkostrawne ale tak jak już wspominałam dają uczucie sytości.


Przepis na ryżowe kotlety z cukinią



Z podanych proporcji zrobiłam 10 kotlecików średniej wielkości.


Składniki:


- 150gram surowego ryżu,
- 400 gram cukinii,
- 2 marchewki ,
- 1 jajko,
- przyprawy: kurkuma, papryka słodka, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Cukinię i marchew obieramy. Wydrążoną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach a marchew na małych. Ryż, cukinię i startą marchew łączymy ze sobą w misce, dodajemy jajko oraz przyprawy wedle smaku.

Gotową masę możecie spróbować i ewentualnie doprawić przed upieczeniem kotletów. Ja dodaję zazwyczaj 1/2 łyżeczki kurkumy i niepełną łyżeczkę papryki. Do tego sól i pieprz. Z tak powstałej masy formujemy kotleciki i układamy je na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. 

Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. Same smakują wyśmienicie. Ale sos byłby do nich ciekawym dodatkiem: pieczarkowy czy też pomidorowy. 

Ja zaserwowałam kotleciki rodzince z domowym sosem paprykowym.

Smacznego!


Cukinia



5 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis - idealny dla mnie. Najbardziej na świecie nie lubię gotować. A takie proste przepisy ratują mi życie. Zresztą już niektóre Twoje pomysły wykorzystałam :)

    OdpowiedzUsuń