Skórka pomarańczowa
Jesień, zima i wczesna wiosna to sezon gdy jemy dużo pomarańczy. Uwielbiam rozgrzewające herbaty z ich dodatkiem, świeżo wyciskany sok czy też dodatek tych owoców do różnych deserów. Obierając pomarańcze przyszło mi do głowy, żeby wykorzystać też skórkę i zrobić aromatyczny dodatek do ciast jakim jest skórka pomarańczowa. Niestety ta sklepowa często ma dodatek konserwantów dlatego postanowiłam przygotować ją sama.
Mój synek bardzo lubi smak kandyzowanej skórki pomarańczowej i często wzbogaca moje przepisy poprzez jej dodatek. Przygotowanie takiej skórki to naturalne wykorzystanie całego owocu. Tutaj nic się nie marnuje i w każdym przypadku otrzymamy coś pysznego.
Dlatego teraz obierając pomarańcze odkładajcie skórkę do lodówki i gdy zbierze się jej większa ilość zróbcie aromatyczną, domową kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Do tej pory nie robiłam domowej skórki pomarańczowej, ale chętnie to zmienię.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! Pozdrawiam:)
UsuńUwielbiam taką! Bardzo lubię też cytrynową <3
OdpowiedzUsuńJa też! Ostatnio dodaję ją wszędzie ...a najbardziej smakuje mi w pieczonej owsiance. Pycha!
Usuń